Hier moet je op letten bij het kiezen van fietsaccessoires

  • Hier moet je op letten bij het kiezen van fietsaccessoires

    Geschreven op 7 juli 2023

    Als je onze blogpost rond de ideale fietsoutfit las, weet je intussen wat je best wanneer draagt op de fiets, maar misschien twijfel je nog over je helm- of schoenkeuze. Een wieleroutfit is dan ook pas compleet wanneer je de juiste fietsaccessoires hebt die jouw fietscomfort en -prestatie verbeteren! Is een gewone zonnebril voldoende bij een korte rit? Wat is een BOA-sluiting? En waarom moet je letten op de vingers van fietshandschoenen? Wij sommen graag voor je op welke details je beter niet over het hoofd ziet bij het kiezen van je fietsattributen.

    Veiligheid boven

    Doordat je helm je snelheid niet mag tegenwerken, kies je best voor een licht en aerodynamisch model. Zorg ook hier voor voldoende ventilatie en een goed zittende pasvorm. Ruil je helm voor een nieuw model als je tijdens een rit op je hoofd valt. Ook al zie je het misschien niet aan de buitenkant, de binnenkant kan beschadigd zijn en dat is gevaarlijk bij een eventuele toekomstige val. Zo zal je helm de schokken niet goed kunnen opvangen en ben je onvoldoende beschermd.

    Tijdens de winter kan je een ondermuts of hoofdband onder je fietshelm dragen om je hoofd en oren warm te houden. Verbrand je makkelijk? Dan kan je in de zomer best een helmmuts met een achterflap dragen. Die beschermt je nek tegen felle zon.

    Kijk waar je fietst

    Laat je gewone zonnebril links liggen en kies voor een fietsbril want die laatste heeft veel meer sportieve voordelen dan je standaard Ray-Ban. Zo biedt een fietsbril uiteraard bescherming tegen de zon, maar ook tegen opspattende modder, stof, steentjes en insecten. Dankzij het grotere oppervlak van zo’n model heb je een extra breed gezichtsveld en dus een beter zicht. 

    Net als alle andere aspecten van je wieleroutfit, dient een fietsbril aerodynamisch te zijn om niet aan snelheid te moeten inboeten. Maar geen nood, dankzij het lichte gewicht van een fietsbril en de antislip-pasvorm, zal je je bril niet verliezen tijdens het rijden. Niets vervelender dan een bril die wegglijdt door zweet! Een handige extra bij vele brillen is de waterafstotende laag die ervoor zorgt dat je tijdens en na een regenbui geen last hebt van een verminderd zicht door plakkende druppels. Tot slot is een fietsbril voorzien van ventilatie waardoor je geen last zou mogen hebben van condens aan de binnenkant van je bril.

    Draag je een bril op sterkte? Dan zijn er fietsbrillenmerken die de mogelijkheid bieden om een bril op sterkte te laten ontwerpen of glazen op sterkte toe te voegen aan de binnenkant van de fietsbril.

    Sterk in je schoenen

    Fietsschoenen vormen de link tussen jou en je fiets, dus ook hier is het van groot belang dat die perfect zijn afgestemd op jouw lichaam. Een fietsschoen zit van nature vrij strak, maar om knellende schoenen en gevoelloze voeten te vermijden, doe je er goed aan om je voet tot in detail te laten opmeten in een gespecialiseerde zaak. Ook de stand van je voet (of die naar binnen of naar buiten kantelt bij het fietsen) kan doorslaggevend zijn in het kiezen van fietsschoenen. 

    Overweeg voor welke soort sluiting je wilt gaan. De meeste goedkope instapmodellen (ideaal voor wie net begint met fietsen) bevatten klittenbandsluitingen, terwijl de iets duurdere fietsschoenen vaak voorzien zijn van één of meerdere BOA-sluitingen. Zo’n sluiting zorgt ervoor dat je je schoen in kleine stappen kan sluiten, waardoor die nooit te strak zal aanvoelen. Ook tijdens het fietsen draai je zo’n sluiting makkelijk iets losser. Zorg voor een goede positionering van je schoenplaatjes om allerlei klachten zoals knie- en heuppijn te vermijden. Een professionele fietspositionering kan je daar bij helpen. Als algemene regel geldt tot slot: hoe stijver de zool van je fietsschoen, hoe krachtiger je zal kunnen trappen. 

    Tijdens de donkere en natte maanden zijn overschoenen geen overbodige luxe. Niet enkel maken ze je fiets waterdicht en houden ze je voeten droog en warm, maar ze zijn ook vaak voorzien van reflectoren waardoor je extra zichtbaar bent.

    Het ideale paar

    Fietssokken moeten een goede match vormen met je fietsschoenen. Let erop dat de sok niet te dik of te dun is, waardoor het materiaal gaat schuren of je net uit je schoenen glijdt. Afhankelijk van het seizoen kan je kiezen voor lage, hoge of middelhoge exemplaren, maar zorg bij elke hoogte dat de stof goed ademt. Vooral fietssokken voor de winter moeten warm en sneldrogend zijn zodat je er niet in gaat zweten en natte voeten krijgt. Vermijd een stof als nylon, maar kies voor polyester of, zelfs in de zomer, merinowol. Beide stoffen zijn ademend.

    Houd je vast

    Fietshandschoenen zijn een aanrader in elk seizoen doordat ze je meer grip op je stuur bieden en je handen kunnen beschermen tijdens een val. In de zomer heb je voldoende aan een vingerloos model, maar winterse exemplaren dienen gevoerd en winddicht te zijn zodat ze je handen warm en droog houden. Het laatste wat je wilt, is dat je handen gaan zweten, dus kies altijd voor handschoenen die ademen. Een ander groot pluspunt van het dragen van fietshandschoenen is de padding die de schokken en trillingen tijdens een rit opvangen, zodat je geen gevoelloze of tintelende vingers krijgt. Die padding van schuim of gel vind je in de handpalm van de handschoen en zorgt voor een comfortabele fietservaring.

    Heb je een fietscomputer of -gps met touchscreen? Check dan zeker dat je fietshandschoenen touchscreen-vriendelijk zijn. Dat merk je aan een of meer vingertoppen van de handschoen: zit er een ander stukje materiaal? Test het eens uit met het scherm van je telefoon of gps.

    Nooit genoeg laagjes

    Wil je nog vlotter kunnen schakelen tussen een warme en frisse outfit tijdens een rit? Dan kan je arm-, been- en kniestukken toevoegen aan je laagjes. Zulke stukken zijn ontworpen om aan je outfit toe te voegen om vlot extra warmte te voorzien en glijden niet weg door antislipdetails. Vaak bevatten zulke arm-, been- en kniestukken reflecterende onderdelen waardoor je extra zichtbaar bent. Net als bij alle laagjes van je fietsoutfit, is ook het materiaal dat hiervoor gebruikt wordt ademend en isolerend.

    Meer over je fietstenue

    Heb je vragen over je wieleroutfit zelf? Twijfel je bijvoorbeeld hoe strak je wielertruitje moet zitten en of je als vrouw ook een mannenfietsbroek kan dragen? In onze blogpost over de ideale wieleroutfit geven we je een opsomming van de verschillende lagen waaruit een fietstenue bestaat en waar je op moet letten bij het aanschaffen ervan. Verlang je al om je nieuwe outfit uit te testen onder de Spaanse zon? Neem een kijkje naar ons aanbod ontspannende fietsvakanties.

    Foto: The Women Peloton

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf in op onze fietsbrief

  • Astoria Playa
  • Marina Playa
  • Costa Almeria
  • Mojacar
  • Energylab
  • Wcup