Zo vind je de ideale wieleroutfit

  • Zo vind je de ideale wieleroutfit

    Geschreven op 29 juni 2023

    Doordat fietsen in onze streek zo populair is als hobby, is er natuurlijk enorm veel keuze aan wielerkledij, waardoor je soms misschien de bomen niet meer door het bos ziet. Waarom moet je ondertruitje strak zitten? Kan je als vrouw ook een mannenfietsbroek dragen? En wat is het verschil tussen softshell en hardshell? Met onze tips weet je waar je vanaf nu op moet letten bij het aanschaffen van wielerkledij en vind je jouw ideale outfit om mee te nemen op je volgende fietsvakantie.

    Een goede wielertenue bestaat uit verschillende soorten lagen en de juiste fietsaccessoires, afgestemd op jouw lichaam, je trainingsschema en het seizoen. Hieronder lijsten we op wat de kledingkast van elke overtuigde fietser zeker zou moeten bevatten om goede laagjes te kunnen maken. Kijk voor het samenstellen van je outfit trouwens niet enkel naar de weersverwachting, maar houd ook rekening met je trainingen: staat er een relaxerende rit op het programma? Dan zal je je warmer moeten aankleden. Wanneer je een heel intensieve training voor de boeg hebt, is het dan weer beter om goed ademend materiaal aan te trekken. Check altijd het kaartje of de online omschrijving van de fietskledij en accessoires die je aanschaft. Vaak staan daar de voordelen van een bepaald item opgesomd, bijvoorbeeld: winddicht, waterafstotend, ademend, rekbare stof, aerodynamisch ontwerp en meer.

    Zorg voor een stevige basis

    Wanneer we het over de basislaag hebben van je fietsoutfit, bedoelen we je fietsbroek en een fietsshirt of thermisch ondergoed, dat laatste uiteraard enkel bij koude temperaturen. Een ondertruitje moet goed aansluiten op je lichaam om zweet te kunnen opnemen en door te geven aan de kledinglaag die je erboven draagt. Je basislaag moet snel kunnen drogen zodat je het niet koud krijgt na het zweten. In de winter kies je best voor een ondertruitje met extra isolatie en in alle seizoenen zijn synthetische materialen, zoals polyester, het beste qua ventilatie. Wat je ook doet, laat katoen links liggen als je niet wilt dat je truitje al je zweet opneemt en vasthoudt tijdens het fietsen. 

    Als algemene kwaliteitsregel geldt: hoe duurder je ondertruitje, uit hoe meer verschillende stukjes stof het bestaat. Meer verschillende stukken laten het truitje de vorm van je lichaam beter aannemen, wat dus beter zal zitten. Ook kan door meer aparte stukken gewerkt worden met verschillende soorten stof die passen bij de locatie op je lichaam. Stof die de wind tegenhoudt kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de voorkant van het truitje terwijl een rekbaar materiaal onder de armen en aan de rug zorgen voor meer comfort.

    Voor jouw gemak dient ook je fietsbroek als gegoten te zitten. Je zitvlak zal je dankbaar zijn na enkele uren trappen! Kies als vrouw niet voor een mannenfietsbroek en andersom. Zo heeft een fietsbroek voor vrouwen een bredere zeem of padding en zijn de bretels meer naar buiten gericht om het vrouwelijke lichaam beter te volgen. Bovendien is de pasvorm van een vrouwenmodel meer aansluitend omdat rekening wordt houden met de taille en heupen.

    Zowel mannen- als vrouwenfietsbroeken hebben wel een zeem. Die padding vangt trillingen op, voert vocht af en zorgt ervoor dat je fietsbroek niet schuurt, op voorwaarde dat die rechtstreeks op je huid zit. Laat dus je ondergoed uit, want dat zorgt enkel voor meer geschuur en zweet dat vastgehouden wordt. Hoe dik zo’n broekzeem moet zijn, hangt af van de afstanden die je fietst. Op het etiket van je fietsbroek zal je een kg/m³-aanduiding terugvinden. Hoe hoger die waarde is, hoe comfortabeler de zeem zal zitten. Zo is een zeem van 80 kg/m³ geschikt voor maximaal 4 uur fietsen terwijl 120 kg/m³ goed is om ritten van 7 uur en langer mee te doen.

    Het prijsverschil tussen fietsbroeken zit vooral in het verschil van zeem. Een fietsbroek met bretels zal de zeem trouwens beter op zijn plaats houden dan een broek zonder. Houd bij het passen van een broek met bretels echter rekening dat zo’n kledingstuk ontworpen is om op de fiets te zitten en het staand wat strakker en minder comfortabel zal aanvoelen dan een broek zonder bretels. De lengte van je fietsbroek hangt dan weer af van het seizoen. Ga je met ons op fietsvakantie? Dan volstaat een bibshort (korte broek), maar in de wintermaanden ben je warmer af met een bibtight (lange broek). Een fietsbroek van molton (een dik weefsel uit wol of katoen) of fleece is tijdens de koude maanden perfect om de wind tegen te houden.

    Ga voor extra isolatie

    De tussenlaag van je fietsoutfit kan tijdens koude temperaturen extra isolatie bieden in combinatie met een bovenste laag zoals een regenjas. Zo’n softshell of waterafstotende windstopper die je tussen de andere lagen draagt, mag niet te strak zitten, maar moet wel goed aansluiten zodat je geen lichaamswarmte verliest. Net als bij je ondertruitje, kies je hier best voor een materiaal, bijvoorbeeld polyester, dat goed ademt, zodat je zweet kan ontsnappen naar de bovenste laag. Een laatste vereiste van de tussenlaag is dat je ze makkelijk kan uittrekken wanneer je te warm hebt. De tussenlaag kan je tijdens de mildere seizoenen trouwens gewoon gebruiken als bovenlaag. Is het écht koud en wil je nog meer laagjes? Dan kan je je outfit aanvullen met een bodywarmer, zowel als tussen- of buitenlaag.

    Werk je outfit af met een ademende buitenlaag

    Een fietsjas en regenbroek beschermen tot slot tegen wind, regen en sneeuw. Ook hier is het belangrijk dat je kledij kan ademen. Een fietsjas kan in principe een gewone sportieve jas zijn, zolang die winddicht en waterafstotend of -dicht is, maar houd er rekening mee dat een flapperende jas storend is tijdens het fietsen. Een fietsjas heeft ook andere speciale afwerkingen. Zo zijn de mouwen vaak iets langer, wat het praktisch maakt om voorover gebogen te zitten, en is de voorkant van zo’n jasje korter dan de achterkant, wat de zithouding van een sportieve fietser volgt én beschermt tegen regen en modderspatten op je zitvlak. Kijk ook bij deze laag naar het ademend vermogen. Ga je voor een intensieve training, kies dan voor een meer ventilerende buitenlaag of softshell, want in hardshells, fietsjassen die waterdicht zijn en de regen beter tegenhouden, zal je sneller zweten.

    Voor wie nog twijfelt of fietsen wel zijn of haar roeping is

    Kon je net een oude koersfiets op de kop tikken en wacht je graag nog even met het investeren in wielerkledij totdat je de smaak volledig te pakken hebt? Hoewel je als beginnende fietser misschien nog niet te veel geld wilt uitgeven aan je nieuwe hobby, zorg je best dat de kledij die je op de fiets draagt aan enkele basisvereisten voldoet. Hier zijn onze tips.

    Draag sportkledij: al is je truitje niet specifiek bedoeld voor fietsen, belangrijk is dat het om een kledingstuk gaat dat gemaakt is om in te sporten. Vermijd katoen, kies voor stoffen die ademen en werk, net als bij echte fietskledij, met laagjes. Zorg voor een sportbroek die niet schuurt.

    Ga voor lichte, aansluitende stoffen die je makkelijk kan uittrekken. Een dikke, losse trui op de koersfiets als bovenste laag zal je snelheid en fietscomfort niet ten goede komen.

    Safety first! Zorg er dus voor dat je sportoutfit reflectoren bevat en vermijd donkere kleuren.

    Specifieke wielerkledij kan natuurlijk je fietscomfort en -prestatie verbeteren. Ben je verkocht aan je nieuwe hobby? Dan doe je er goed aan om niet te lang te wachten om in een kwaliteitsvolle wieleroutfit te investeren.

    Show je nieuwe outfit tijdens een fantastische fietsvakantie

    Zodra een kledingstuk aan alle eisen om goed te kunnen fietsen voldoet, is het natuurlijk nog jouw taak om je favoriete ontwerp en kleur te kiezen. Kijk je er al naar uit om je nieuwste outfit uit te testen in een aangenaam klimaat? Boek dan je volgende ontspannende fietsvakantie met ons. Je vindt al onze afreisdata hier terug. En maak je geen zorgen over het wassen van je wielerkledij. Dat nemen wij graag voor onze rekening, volledig inbegrepen in jouw reis.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf in op onze fietsbrief

  • Astoria Playa
  • Marina Playa
  • Costa Almeria
  • Mojacar
  • Energylab
  • Wcup