Het belang van een goede fietshouding

 • Het belang van een goede fietshouding

  Geschreven op 18 december 2022

  Iedereen die veel aan de computer zit voor zijn werk hoort het vaak genoeg: een goede houding is belangrijk. Dat geldt ook voor het uitoefenen van je favoriete sport. Als fietser kan je namelijk zeurende pijntjes en ernstige klachten vermijden en stoppen door je fiets beter af te stellen op jouw lichaam. Heb je last van je knieën, schouders of zitvlak wanneer je fietst? Dan kan een fietspositionering van onze partner Energy Lab je helpen om jouw fiets op de best mogelijke manier aan jouw lichaam aan te passen. Je fietscomfort en sportieve prestaties zullen er gegarandeerd door verbeteren!

  Welke klachten kan je krijgen door een verkeerd afgestelde fiets?

  Kniepijn is een veel voorkomende niet-traumatische blessure bij fietsers. Dan hebben we het zowel over pijn rond de knieschijf als aan de buitenzijde van de knie. Een verkeerd afgestelde hoogte en voor-/achterwaartse positie van het zadel zijn vaak de boosdoeners. Ook een verkeerde afstelling van de schoenplaatjes kan leiden tot pijnlijke knieën.

  Klachten in de bovenrug-, nek- en schouderregio zijn een ander probleem waar vele fietsers wel eens mee kampen. Als je je nek- en schouderspieren lang aanspant en gedurende een paar uur in dezelfde houding blijft, kunnen die spieren oververmoeid raken. Daar zijn gelukkig verschillende oplossingen voor. Een aanpassing van de afstand tussen het stuur en het zadel kan meer ontspanning bieden, net als het licht omhoog zetten van het punt van je zadel. Je kan ook je stuur wat hoger of lager zetten. Omdat het moeilijk is om hier zelf de perfecte houding in te vinden, schakel je best een specialist in.

  Heb je pijnlijke, gevoelloze of tintelende handen tijdens lange ritten? Dan komt er waarschijnlijk te veel druk op je polszenuwen. Door je stuur te verhogen of dichter naar het zadel te brengen, wordt de druk op je polsen lichter. Omdat zo’n verandering invloed kan hebben op andere delen van je lichaam kan een bikefitting helpen om het totaalplaatje te zien.

  Pijn aan het zitvlak mag dan veel voor komen bij fietsers, een aanpassing aan je fiets of plaatsen van een ander zadel, kan het schuiven van links naar rechts voorkomen.
  Een te grote afstand tussen je stuur en zadel kan pijn in je onderrug veroorzaken doordat je te diep voorover gebogen zit. Je stuur wat hoger zetten en je zadelpunt licht naar omhoog brengen zou al in meer dan 70% van de gevallen een vermindering van de klachten geven. 

  Heb je nog ergens anders last? Dan kan een verkeerde fietshouding de oorzaak zijn. Omdat het geen evidentie is om je fiets zelf perfect af te stellen, is het nuttig om een professional te raadplegen tijdens een fietspositionering.

  Hoe verloopt een bikefitting van Energy Lab?

  Energy Lab is een full-service bureau voor sport, gezondheid en welzijn. Ze bieden uiteenlopende services aan voor fietsers, van conditietesten tot voedingconsultaties. Hun bikefitting-sessie duurt ongeveer 3 uur en start met een intakegesprek waarbij je aangeeft wat je specifieke doelstellingen zijn. Eventuele blessures die je ooit opliep of huidige pijn op je fiets worden besproken, net als hoeveel uren je op dit moment traint.

  Je zou er misschien niet meteen aan denken, maar de lengte van je spieren kan een invloed hebben op je fietspositionering. Hoe lenig je bent, bepaalt namelijk je bewegingsmogelijkheden op de fiets. Om die reden worden kniebuigers en -strekkers, heupbuigers en -strekkers en de zijkant van je been en heup tijdens een bikefitting gescreend op hun flexibiliteit en mobiliteit.

  Ook je voeten worden onderzocht. Zowel de drukverdeling aan de onderkant als de mobiliteit van je voetstructuur kunnen er namelijk op wijzen dat je persoonlijke fietszolen nodig hebt, maar het geeft ook informatie die belangrijk is om de schoenplaatjes correct af te stellen.

  Met een gespecialiseerde 4D-scanner (die werkt met hoogte, breedte, diepte en tijd) wordt een complete scan genomen van je rug en bekken. Zo’n analyse is belangrijk omdat vele fietsers last hebben van rugklachten door een slechte positie.

  Verkeerd geplaatste schoenplaatjes kunnen leiden tot een efficiëntieverlies en overbelastingsblessures. Het correct plaatsen ervan is dan ook van essentieel belang. Energy Lab onderzoekt je voet- en onderbeenstructuur om te bepalen of je schoenplaatjes wel correct geplaatst zijn. Neem best nieuwe schoenplaatjes mee naar je bikefitting-afspraak als je huidige afgesleten zijn. Eventueel verkeerd geplaatste schoenplaatjes worden voor je aangepast.

  De fietsscan voor jouw ideale fietspositionering wordt uitgevoerd op een GURU fitbike, een computergestuurde fiets die zich aanpast naar jouw houding. Je eigen fiets hoef je dus niet noodzakelijk mee te brengen tijdens een sessie. Maar als je dat wel doet, wordt je fiets gescand en neemt de expert de geometrie ervan over op de fitbike. Tijdens het fietsen wordt je fietspositie aangepast tot er een ideale combinatie van efficiëntie en comfort gevonden is.

  Je fietspositie wordt in 3D geanalyseerd met het Bioracer Motion-systeem. Tijdens die analyse worden belangrijke parameters van je fietsbeweging, zoals de gewrichtshoeken, het knietraject en de balans, gemeten. Dit geavanceerde meetsysteem zal met behulp van 20 meetpunten de nodige inzichten brengen, die we dan uiteindelijk in verband kunnen brengen met alle bevindingen van de voorgaande screening en met de wetenschappelijke inzichten. Zo kan er juist gehandeld worden om de fietspositie correct af te stellen.

  Het bepalen van je optimale fietspositie gebeurt heel nauwkeurig, tot op 1 mm om precies te zijn. Met die informatie wordt je eigen fiets in de mate van het mogelijke ter plaatse opnieuw afgesteld. Daarnaast kan Energy Lab je adviseren bij het kopen van een nieuwe fiets die het best aansluit bij je ideale fietspositie.

  Na de analyses worden al je testresultaten besproken. Van hoe je fietspositie veranderd is tot welke oefeningen je kan uitvoeren om je stabiliteit, bekkenstand, pedaalefficiëntie en lenigheid te verbeteren. Je krijgt een gedetailleerd verslag van je fietspositionering, dat later altijd door jezelf, de kinesist, fietsenmaker en anderen geraadpleegd kan worden.

  Wacht niet met het laten afstellen van je fiets

  Heb jij ook geregeld last van je rug, voeten, polsen of nek tijdens of na het fietsen? Of ben je van plan om een nieuwe fiets aan te schaffen? Dan is een professionele bikefitting geen overbodige luxe. Ook als voorbereiding van je volgende fietsvakantie met ons kan het tellen. Onze partner Energy Lab past tijdens hun service van fietspositionering je houding op de fiets aan om je optimale fietscomfort en -efficiëntie te bereiken. Een afspraak maken in een van hun verschillende centra in België of Nederland kan via hun website.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf in op onze fietsbrief

 • Astoria Playa
 • Marina Playa
 • Costa Almeria
 • Mojacar
 • Energylab
 • Wcup