8 bizarre weetjes over Mallorca

  • 8 bizarre weetjes over Mallorca

    Geschreven op 7 maart 2024

    Het grootste eiland van de Balearen is al jaren een geliefde uitvalsbasis voor onze fietsvakanties. Mallorca staat niet enkel bekend om zijn 262 prachtige stranden, maar ook om zijn sportieve kant, nachtleven en heerlijke keuken. De wegen maken van het eiland ook nog eens een waar fietsparadijs. Als je Mallorca al eens bezocht, denk je misschien dat je alles weet over deze parel in de Middellandse Zee, maar we durven wedden dat je sommige van deze 8 gekke weetjes nog niet kent.

    1. De alom bekende kathedraal van Palma wijst niet naar Jeruzalem, maar naar… Mekka! Kathedraal La Seu werd dan ook gebouwd op de site van een voormalige moskee. Wie aan het altaar staat, kijkt dus niet in de richting van Jezus’ rustplaats, maar naar Saoedi-Arabië.

    2. Mallorca’s grootste nachtclub BCM is niet enkel een van de grootste clubs ter wereld, met bekende resident dj’s zoals Steve Aoki, Calvin Harris en Bob Sinclar, het zou ook de grootste schuimmachine ter wereld hebben. 

    3. Het officiële Mallorcaanse volkslied heet ‘La Balanguera’ en is gebaseerd op een oud kinderrijmpje over een spin. De eerste strofe van het lied verwijst dan ook duidelijk naar een spin met zinnen zoals ‘De mysterieuze Balanguera, als een spin van subtiele kunst’, ‘Uit ons leven trekt hij de draad’ en ‘stof weven voor morgen’. De spin en haar web zouden een metafoor zijn voor de verbondenheid tussen de Mallorcaanse inwoners.

    4. Cuevas del Drach is een ondergronds grottenstelsel in de buurt van het kleine stadje Porto Cristo en werd al ontdekt rond 1338. De grotten bevatten een van de grootste ondergrondse meren ter wereld. Meer Martel is 115 meter lang en het is mogelijk om er een onvergetelijke boottocht op te maken.

    5. Es Trenc is Mallorca’s langste en misschien wel mooiste strand, maar elk jaar verliest het maar liefst 25.000 kilo zand. Het grote aantal bezoekers neemt misschien per ongeluk wat zand mee in handdoeken, strandtassen en tussen de sandalen, maar de grootste boosdoener is klimaatopwarming. De stijgende zeespiegel en erosie zouden dit strand volgens wetenschappers elk jaar opvallend smaller maken.

    6. In 1977 werd in Mallorca het fossiel van een pad ontdekt die niet bekend was bij biologen. Er werd dan ook gedacht dat het om een uitgestorven soort ging. 2 jaar later werd zo’n pad echter levend gespot en tot ‘Balearenpad’ gedoopt. De soort leeft uitsluitend in het Tramuntana-gebergte en heeft een zeer plat lijf, waarmee het makkelijk tussen rotsen kan kruipen. Er zouden maar 1000 padden van de soort zijn.

    7. Tijdens het Es Firó-festival in Sóller, dat elk jaar plaatsvindt in mei, doet de lokale bevolking een historisch gevecht na, verkleed als piraten. De bijzondere traditie, die aan een Moorse aanval van 1561 herinnert, staat voor de kracht en het groepsgevoel van Mallorca. Vuurwerk, gekleurde rook en een lokale markt maken dit dorpsfeest af.

    8. Volgens legendes werd Mallorca eeuwen geleden geteisterd door een draak die in de ondergrondse grotten en rioleringen van het eiland leefde. De draak zou eigenlijk een krokodil geweest zijn die gedood werd door de ridder Bartomeu Coch. Vandaag is de mummie van de ‘Drac de Na Coca’ te zien in het Museu Diocesà in Palma. Of de legende waar is, laten we in het midden.

    Verken de schoonheid en gekte van Mallorca van op je eigen fiets

    Volgende keer dat je met ons op fietsvakantie naar Mallorca gaat, ben je 8 gekke weetjes over het grootste Baleareneiland rijker. Misschien kennen jij en je medereizigers nog meer bijzondere feitjes over het fietsparadijs. We kijken ernaar uit om erover te horen volgende keer dat je met ons meereist. Raadpleeg hier alle afreisdata van onze fietsvakanties naar het zinderende zuiden en go cycling with a smile!

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf in op onze fietsbrief

  • Astoria Playa
  • Marina Playa
  • Costa Almeria
  • Mojacar
  • Energylab
  • Wcup