10 tips van The Women Peloton voor fietsende vrouwen

  • 10 tips van The Women Peloton voor fietsende vrouwen

    Geschreven op 23 december 2023

    Tips voor fietsers zijn vaak vooral afgesteld op mannen, maar natuurlijk zit je als fietsende vrouw ook met vragen rond het verbeteren van je conditie, work-life-cycle balance en het kiezen van de juiste wielerkledij en voeding. Wat bijvoorbeeld als je zwanger bent en wilt blijven sporten? Hoe heeft je menstruatiecyclus effect op je fietsprestaties? Heb jij nood aan praktische tips en tools om je ritten in te plannen in je dagelijkse drukke leven? En hoe verschilt het ideale vrouwenzadel van een uniseksmodel? In onze nieuwe blogpost geven de experts van The Women Peloton 10 tips specifiek bedoeld voor vrouwen op de fiets. Hopelijk haal je er inspiratie uit, want together we learn & ride! Volg The Women Peloton om nog meer uit je favoriete sport te halen.

    1. Zoek een zadel dat op je lijf geschreven is

    Wist je dat de zitbotjes van vrouwen gemiddeld 1 cm breder zijn dan die van mannen? Het verbaast dan ook niet dat de meest voorkomende oorzaak van zadelklachten bij vrouwen is dat hun fiets een te smal zadel heeft. Weinig vrouwen praten over die klachten en velen denken dat het normaal is om last te hebben van irritatie door je fietszadel, maar omdat vrouwen natuurlijk in all shapes and sizes voorkomen, is het belangrijk om een zadel te vinden dat écht op je lijf geschreven is. Over het algemeen zitten vrouwelijke fietsers liefst wat verder in het zadel om te veel druk te voorkomen, dus vele vrouwenfietszadels zijn iets breder aan de achterkant en korter vooraan.

    2. Pas deze regel toe als je wilt sporten na het ziek zijn

    Ben je ziek of heb je net een griepje achter de rug? Dan kan je twijfelen over wanneer je weer de fiets op mag. Uiteraard ben je best eerst van je hoest, loopneus en oorpijn verlost voor je nog maar denkt aan terug te fietsen. Een goede maatstaf bij koorts is dan weer dat voor iedere dag dat je koorts hebt, je beter een dag van de fiets blijft nadat je genezen bent. Als je bijvoorbeeld twee dagen koorts had, moet je al twee dagen geen koorts meer hebben, voordat je terug in het zadel kruipt. Niet overtuigd? Bedenk dan dat koorts een van de oorzaken is die ervoor kunnen zorgen dat sporters hartproblemen krijgen. Doe het dus voorzichtig aan na die griep!

    3. Geniet vol zelfvertrouwen van die afdaling

    In België zal je er waarschijnlijk minder vaak mee geconfronteerd worden, maar zodra je met Kortweg Cycling Travel op fietsvakantie gaat, zijn ze daar: die fantastische beklimmingen… en afdalingen! Als je nog niet veel ervaring hebt met cols, kan het eng lijken om je aan zo’n afdaling te wagen. Daarom heeft The Women Peloton enkele tips om je meer zelfvertrouwen te geven de volgende keer dat je die ene berg verlaat. Je leest ze hier.


    4. Houd rekening met je menstruatiecyclus

    Of je cyclus écht effect heeft op je sportprestaties? Zeker wel! Zo is het een fabeltje dat je tijdens je menstruatie beter niet sport. Uiteraard voel je zelf het beste aan of je zin hebt om tijdens die dagen op de fiets te kruipen, maar bij veel vrouwen zorgt bewegen er net voor dat hun menstruatieklachten afnemen. Het proberen waard dus. Tot twee weken na de start van je menstruatie is het trouwens zo dat je je energieker voelt, wat zich vertaalt in een beter gevoel op de fiets. De twee weken die volgen op die energieke periode kan je je minder goed in je vel voelen en heb je misschien minder motivatie. Intensieve trainingen kunnen dan zwaarder aanvoelen en recuperatie gaat moeizamer. Hoewel het effect van je cyclus op je sportprestaties uiteraard heel persoonlijk is, kunnen die algemene hormonale schommelingen je wel een idee geven waarom sommige trainingen vlotter gaan dan andere.

    5. Laat zwangerschap je niet tegenhouden om te fietsen

    Net als het kiezen van een fietszadel en het bepalen wanneer je na ziek te zijn terug op je fiets kruipt, is fietsen tijdens je zwangerschap natuurlijk persoonlijk. Raadpleeg steeds je arts zodat je zeker bent dat je kan blijven sporten, want de veiligheid van jou en je kindje hebben uiteraard prioriteit. Dat gezegd, is het in principe veilig om tijdens alle drie de trimesters van je zwangerschap te bewegen. Houd wel rekening met een paar bijkomende veiligheidspuntjes, zoals extra aandacht besteden aan je hydratatie en je calorie-inname, het kiezen van veilige fietsroutes (niet té ver van huis) en het op de hoogte brengen van je partner of familie als je op tocht gaat. Je zwangerschap is trouwens niet de periode waarin je jezelf tot het uiterste wilt pushen. Let dus op je lichaam en stop onmiddellijk met fietsen wanneer je pijn of duizeligheid ervaart. Tot slot kan je naarmate je zwangerschap vordert, vooral in het derde trimester, minder balans hebben op de fiets. Dan kan het een goed idee zijn om over te schakelen naar een indoortrainer of naar een andere vorm van beweging zoals wandelen, yoga of zwemmen.

    6. Test je voeding voldoende uit

    Niet alle wielersnacks zijn voor iedereen. Het is normaal dat je bepaalde sportvoeding niet goed verdraagt of dat iets soms zwaar op je maag ligt, maar laat dat zeker geen reden zijn om je training op te geven! Besef allereerst dat je maag en darmen vaak wat tijd vragen om aan iets nieuws te wennen. Test een wielersnack dus een paar keer uit voordat je besluit om een bepaalde reep, shake of gel niet meer te eten. Zolang je bij elke keer proberen wat verbetering voelt, kan het het waard zijn om die producten of ingrediënten verder uit te testen. Een sportief voedingsplan vergt dan ook wat trial-and-error voordat het volledig goed zit.

    7. Verwerk je fietstraining in je woon-werkverkeer

    Een drukke job? Goed gevuld sociaal leven? En een huishouden met eventueel kinderen en/of huisdieren dat veel van je tijd in beslag neemt? Het kan moeilijk lijken om je fietstrainingen in de dagelijkse drukte te verwerken, maar door gebruik te maken van je woon-werkverkeer, kan je het beste uit je fiets halen. Zo kies je op weg naar het werk beter voor de snelste, maar meest veilige route en houd je het trainen liefst voor op de terugweg. Koppel bijvoorbeeld een extra uurtje aan de route naar huis. Draag je een (laptop)rugzak? Zet die dan eerst thuis af en fiets meteen verder. Op die manier verlies je geen motivatie om je training af te werken. Heb je collega’s die fietsen? Stel voor om samen naar het werk te rijden of spreek erna af om te trainen. Zo zal je je fietstrainingen makkelijker volhouden.

    8. Laat je menopauze je fietsplezier niet wegnemen

    Opvliegers en zweetpartijen tijdens je menopauze mogen misschien niet veel impact hebben op je sportprestaties, maar pijnlijke spieren en stramme gewrichten wel! Beweging helpt echter om de klachten die de menopauze met zich meebrengt tegen te gaan. Laat de hormonale veranderingen je dus niet tegenhouden om op je fiets te springen. Voeg wanneer je er nood aan hebt wel een korte warming-up toe aan je training, zo heb je het al een beetje warm voor je op de fiets stapt, zeker in de winter. Ook een cooling-down is een tip om je spieren en gewrichten een beetje te sparen. Zorg zoals steeds voor voldoende hydratatie tijdens je trainingen, laat je eens masseren, houd je lichaam warm en zorg dat je voldoende vitamine C opneemt, omdat dat de aanmaak van collageen bevordert. Met wat extra aandacht voor je spieren en gewrichten kan jij je hobby lekker blijven uitoefenen!

    9. Beat the cold met laagjes

    Op fietsvakantie met Kortweg Cycling Travel zal je er niet snel last van hebben, maar tijdens Belgische winters zijn laagjes geen overbodige luxe! Kies bij koud weer voor wielerkledij met een extra windblokker. Let op het warmhouden van je handen, voeten en hoofd door het dragen van handschoenen, overschoenen en een haarband of muts. Wist je trouwens dat je het de eerste vijf tot tien minuten van het fietsen eigenlijk koud moet hebben? Tijdens je rit zal je het warm krijgen, maar als je al te warm gekleed vertrekt, zal je enkel te veel gaan zweten. Bij regen zal een spatbord ervoor zorgen dat je langer aangenaam op de fiets vertoeft. Ben je een echte koukleum? Experimenteer dan eens met warme elementen in je schoenen en handschoenen en investeer in kwaliteitsvolle fietskledij die gemaakt is om de herfst en winter te trotseren.

    10. Bouw met tijd en geduld aan je conditie als je pas begint met fietsen

    De laatste tip van The Women Peloton is er een voor beginnende fietsers. Wanneer je net begint met fietsen, zal je vaak het gevoel hebben dat je veel vordering maakt. Tot je op een punt komt waarbij je vooruitgang lijkt te stagneren. Je zal je misschien afvragen wat je verkeerd doet, want je traint toch niet plots minder? Als je eenmaal beter getraind bent, zal je je verbeteringen echter meer in kleine details gaan opmerken. Laat je dus niet ontmoedigen, but trust the process! Bouw je trainingsschema progressief op en start niet met elke week urenlang te fietsen. Zorg ook voor wat afwisseling in je fietsritten, zodat je het leuk blijft vinden. Vergeet finaal natuurlijk niet om te rusten, want ook dat maakt deel uit van je training en zal je conditie verbeteren.

    Gebruik deze tips om alles uit je favoriete sport te halen

    Als cycling queen is het niet altijd eenvoudig om wielertips te vinden die specifiek afgesteld zijn op vrouwen, maar hopelijk kan je de bovenstaande 10 gebruiken om nog meer uit je hobby te halen. Wil je als vrouwelijke fietser alles weten over het verbeteren van je conditie, het respecteren van je work-life-cycle balance en het kiezen van de juiste kledij en voeding? Dan vind je meer informatie terug op de website van The Women Peloton. Algemene tips vind je ook terug op de blog van Kortweg Cycling Travel. Ben je dankzij dit artikel volledig klaar om eens met ons een fietsvakantie uit te proberen? Raadpleeg alle beschikbare afreisdata hier.

    Tips en foto’s: The Women Peloton

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf in op onze fietsbrief

  • Astoria Playa
  • Marina Playa
  • Costa Almeria
  • Mojacar
  • Energylab
  • Wcup