Deze sporten zijn ideaal om de koude maanden door te komen

 • Deze sporten zijn ideaal om de koude maanden door te komen

  Geschreven op 18 januari 2022

  Het duurt misschien nog even voor je terug met ons op fietsvakantie gaat naar zonnige oorden. En met de winterse regen, gladde banen en korte dagen is het hier soms een uitdaging om gemotiveerd het zadel op te kruipen, zelfs als het is om te crossen. In een van onze vorige blogposts gaven we al enkele tips om ook in de winter je conditie te behouden, maar welke sporten kan je nu echt concreet starten zodat je geen last krijgt van rusteloze benen? Hier zijn onze ideeën. Probeer ze eens uit en vind de sportroutine die jou door deze koudere periode helpt!

  Indoor fietsen

  Een klassiek alternatief voor buiten fietsen is gewoon lekker binnen op het zadel kruipen. Gebruik je eigen fietstrainer of spinningfiets, zet je favoriete serie of muziek op en start riding! Ook in de fitness zijn er apparaten te gebruiken,maar nog leuker is het om je eigen fiets te installeren op een speciale hometrainer zoals Tacx en met een indoor training-spel te fietsen als Zwift

  Hardlopen 

  Om te gaan lopen heb je naast goede schoenen en een gepaste outfit niet veel nodig. Voor fietsers heeft de sport ook vele voordelen. Het versterkt je botdichtheid (meer dan bij fietsen) en het zorgt als geen andere sport voor een topconditie. Om blessures te vermijden begin je hier wel beter niet te fanatiek aan. Start rustig, bijvoorbeeld door de eerste weken het lopen af te wisselen met wandelen. Wie echter te veel impact op de gewrichten wil voorkomen, kan ook gaan wandelen of hiken.

  Schaatsen 

  Deze winterse sport ziet er niet gewoon sierlijk uit, eigenlijk gebruik je grotendeels dezelfde spieren als bij het fietsen en het draagt trouwens bij tot je core stability (daarover meer hieronder). Rolschaatsen is gelijkaardig aan schaatsen, maar natuurlijk moeilijk als er veel natte bladeren op de weg liggen.

  Zwemmen

  Baantjes trekken is goed voor je conditie en heeft voornamelijk een positief effect op je bovenlichaam. Daarnaast is de kans op blessures heel klein en hoef je geen perfecte techniek te hebben om een goed resultaat te behalen.

  Krachttraining

  Deze sport omvat het trainen met gewichten of weerstand om je uithoudingsvermogen te verhogen en je spiermassa te vergroten. Het uitvoeren van oefeningen zoals deadlifts, bench presses, pull-ups en shoulder presses zijn trouwens niet enkel een manier om kracht op te bouwen tijdens koude periodes, maar kunnen je ook helpen om blessures te voorkomen. Zulke oefeningen zou elke fietser zelfs het volledige jaar door moeten doen. 

  Core stability

  Spierkracht en -stabiliteit in het midden van het lichaam verlagen je kans op rugpijn en voorkomen blessures. Ook is er niets makkelijkers dan een stevige training die je gewoon in je eigen woonkamer kan uitvoeren wanneer je wilt. Als je geen ervaring hebt met core stability-oefeningen kan een les handig zijn, maar online vind je zeker filmpjes terug die je op weg kunnen helpen. Ook tijdens het fietsseizoen is het een echte aanrader om je buik-, rug- en bilspieren fit te houden. Doe bijvoorbeeld dagelijks squads, planken, dips en push-ups. Ook yoga en pilates bevatten ideale oefeningen om je core stevig te houden.

  Vind het fietsalternatief dat bij jou past

  Of je nu verknocht bent aan een van bovenstaande sporten of je liever voor een leuke afwisseling kiest, doorheen de koude maanden blijven trainen is belangrijk om nadien van een goed fietsseizoen te kunnen genieten. Beloon jezelf dus voor al je harde werk door in de lente voor tropische landschappen te kiezen: boek je volgende fietsvakantie hier!


BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf in op onze fietsbrief

 • Astoria Playa
 • Marina Playa
 • Costa Almeria
 • Mojacar
 • UCI
 • Energylab
 • Wcup