12 typisch Mallorcaanse gerechten die je moet proberen

  • 12 typisch Mallorcaanse gerechten die je moet proberen

    Geschreven op 26 juli 2023

    Er zijn talloze redenen om Mallorca te bezoeken: denk aan de cultuur, de hartelijkheid van de lokale bevolking en de goed aangelegde wegen voor dagenlang fietsplezier. Ook de Mallorcaanse keuken trekt toeristen aan, al verschilt die enorm met de cuisine van het Spaanse vasteland. Dankzij een rijke geschiedenis en invloeden van onder meer de Romeinen en Moren telt Mallorca vandaag heel wat originele combinaties. Probeerde jij al deze 12 typisch Mallorcaanse gerechten?


    1. Sobrassada

    De traditionele smeerworst sobrassada vindt zijn oorsprong ergens in de zestiende of zeventiende eeuw, toen de paprika vanuit Zuid-Amerika voor het eerst naar Mallorca werd gebracht. Aan de gedroogde varkensworsten die toen al in Mallorca gemaakt werden, werd vanaf dat moment paprika en soms cayennepeper toegevoegd. Vandaag is de naam ‘sobrassada’ beschermd, wat betekent dat de productie van de worsten aan bepaalde regels moet voldoen voordat de worst onder die naam verkocht mag worden. De traditioneel Mallorcaanse worst verschilt door het zachtere klimaat met de typische chorizo van het Spaanse vasteland. Door het drogen in hoge vochtigheid en milde winters is de sobrassada veel zachter dan de harde chorizo en kan je de worst dus smeren op brood.

    2. Ensaïmada

    Een ensaïmada zou je de Mallorcaanse variant van de croissant kunnen noemen. Het deeg van het gebak is licht en wordt gemaakt met varkensvet, wat af te leiden is uit de naam: ‘saín’ is varkensvet in het Spaans. Al in de zeventiende eeuw zouden Mallorcanen ensaïmada’s gemaakt hebben voor feestelijke gelegenheden. Vandaag wordt het nog steeds gemaakt door bakkers. Die laten het deeg 12 tot 48 uur rijzen voor ze het bakken en voegen er eventueel een vulling aan toe. De origineelste is ongetwijfeld de versie met cabell d'àngel (vertaald naar engelenhaar): de oranje draden uit pompoenen worden gekookt met suiker en als vulling in ensaïmada gerold.

    3. Tumbet

    Fan van ratatouille? Dan zal je ook te vinden zijn voor dit groentegerecht dat bijna elk traditioneel restaurant op Mallorca op zijn menu heeft staan. Een tumbet bestaat uit laagjes aardappelen, aubergines en rode paprika, gebakken in olijfolie en gecombineerd met tomaat, look en peterselie. Tumbet wordt vaak geserveerd met vis of vlees, maar kan perfect zo gegeten worden. Het hoeft niet te verbazen dat dit een lokale favoriet is in vele huishoudens, want het is niet moeilijk of duur om te maken. Een ideaal gerecht dus om zelf thuis eens uit te proberen!


    4. Butifarra

    De Balearen kennen een lange charcuterietraditie. Al eeuwenlang slachten families elke winter varkens om het hele jaar door worstproducten mee te maken, zodat ze maximaal van het vlees kunnen genieten tot de volgende slachting. Butifarra of botifarrón is een voorbeeld van zo’n typisch product gemaakt met (ingewanden van) varkensvlees, zout, chili en kruiden. Butifarra heeft een zachte structuur en kan rauw gegeten worden, maar is ook gegrild zeer lekker. Variaties op de Butifarra zijn de zwarte worst (gemaakt met bloed, lever en zwarte peper) en de witte, waar kaneel en nootmuskaat aan toegevoegd worden.

    5. Pa’amb oli

    Pa'amb oli mag dan gewoon ‘brood met olijfolie’ betekenen in het Mallorcaanse dialect, maar dit voorgerechtje smaakt beter dan de eenvoudig klinkende naam doet vermoeden. Het brood wordt namelijk ingewreven met knoflook en tomaat, waarna er olijfolie en zout wordt op gedaan. Dankzij de tomaat krijgt het brood een zachtroze kleur én extra smaak. Pa'amb oli wordt zo gegeten, maar ook vaak belegd met sobrassada of andere lokale charcuterie, kazen en schijfjes tomaat.

    6. Frito mallorquín

    Orgaanvlees spreekt misschien niet iedereen aan, maar in Mallorca maakt het deel uit van vele traditionele gerechten, zoals van de Frito mallorquín. Dat roerbakgerecht wordt gemaakt met lokale groenten, zoals paprika’s, uien, aubergines, aardappelen, artisjokken en lamsorganen, waarvan vooral de lever. Alle ingrediënten worden heel klein gesneden en gecombineerd met look. Terwijl de klassieke Frito mallorquín te vettig kan zijn voor sommige magen, zijn er ook lichtere versies te vinden in Mallorcaanse restaurants. Zo zijn er variaties met zeevruchten, lamsvlees en varkensvlees, zonder organen.


    7. Caldereta de langosta

    De kreeften die gevangen worden tussen de kusten van Mallorca en Menorca worden door vele kenners bestempeld als de lekkerste. Die kreeft vormt dan ook de basis van de heerlijke stoofpot caldereta de langosta, waarvan je in de meeste visrestaurants aan de kust kunt genieten. In vele restaurants kan je de beschikbare kreeften in aquaria zien zitten en als klant mag je er een uitkiezen om door de keuken te laten bereiden. Dit gerecht wordt ongetwijfeld gesmaakt door liefhebbers van bouillabaisse!

    8. Caracoles

    Dit gerecht zal niet voor iedereen zijn, maar voor de fans van escargots zijn de lokale caracoles een absolute aanrader. Er zijn vele plaatsen in Mallorca die deze lokale slakken met knoflookolie serveren. Terwijl in onze regio de escargot op ons bord belandt, koken ze in Mallorca de lokale cabrilla de sierra-slakken met witte wijn, butifarra, uit en tomaat. Een saus op basis van olijfolie en knoflook en enkele sneetjes brood maken dit gerecht af.

    9. Callos a la mallorquina

    Callos is een traditioneel Spaans stoofpotje waarvan verschillende versies bestaan. Zo wordt het in Madrid gemaakt van lokale ingrediënten als runderpens, chorizo, uien en kikkererwten. Voor hun callos a la mallorquina gebruiken de Mallorcanen ook lokale ingrediënten, zoals varkenspens en butifarra. Het is een gerecht dat vroeger vooral populair was rond de Matança, de traditionele viering rond het doden van een dorps gekweekte varkens.


    10. Cocas de patata

    Cocas de patata zijn een traditionele zoetigheid uit Valldemossa, een klein dorp in het Tramuntana-gebergte. Zoals de naam doet vermoeden worden deze luchtige cakejes gemaakt van aardappelen, suiker en  - hoe kan het ook anders in Mallorca - varkensvet. Ze worden het hele jaar door gegeten, waarbij ze ‘s winters typisch geserveerd worden met warme chocolademelk en tijdens de zomer met horchata, een koud drankje gemaakt van amandel, kaneel en limoen.

    11. Rubiol

    Rubiols zijn gebakjes die vroeger enkel bereid werden met Pasen, waarbij elke familie zijn eigen recept ontwikkeld had en dat doorgaf van generatie op generatie. Vandaag worden rubiols het hele jaar door verkocht in lokale bakkerijen. Het bladerdeeg wordt meestal gevuld met plattekaas, maar ook jam, zoete pompoenmix en chocolade worden gebruikt. Wanneer ze een hartige vulling krijgen, lijken ze op Zuid-Amerikaanse empanadas.

    12. Variat mallorquí

    De Variat mallorquí is een samenstelling van tapas, die in de jaren vijftig en zestig, tijdens de eerste opkomst van toeristen, geserveerd werd als brunch. Vandaag blijkt de variat mallorquí zo populair dat sommige restaurants het ook serveren als lunch- of diner-optie. Wat zo’n bord tapas precies bevat, hangt af van de locatie. Aan de kust zal de variat mallorquí vooral zeevruchten bevatten, terwijl dat in de bergen eerder vlees zal zijn. Enkele typische toevoegingen aan zo’n bord zijn Russische salade, gehaktballen met tomaat, octopus, frito mallorquín, gefrituurde calamari, kroketjes gemaakt van spinazie of kip, champignons en varkenstong met kappertjes. Over het algemeen bestaat deze mix uit zo’n vijf tot zes gerechtjes, maar de Russische salade is een vast gegeven.

    Sta je te popelen om deze typisch Mallorcaanse gerechten zelf uit te proberen?

    Zoals blijkt uit deze 12 traditionele gerechten, verschilt de Mallorcaanse keuken sterk met die van het Spaanse vasteland. Varkensvlees en -vet, lokale groenten zoals aubergine en paprika en het beste schaaldier dat de zee te bieden heeft, zijn hier een vast gegeven. Wil je ook proeven van al het goede dat Mallorca te bieden heeft, terwijl je geniet van een reis vol wielerplezier? Boek nu je fietsvakantie naar Mallorca en vink jouw favoriete gerechten van bovenstaande lijst!

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf in op onze fietsbrief

  • Astoria Playa
  • Marina Playa
  • Costa Almeria
  • Mojacar
  • Energylab
  • Wcup