12 typisch Andalusische gerechten die je kan proeven in Mojácar

  • 12 typisch Andalusische gerechten die je kan proeven in Mojácar

    Geschreven op 22 augustus 2023

    De keuken van Andalusië is net zoals die in de rest van Spanje rijk aan smaken en tradities die de vele culturen uit de regio door de eeuwen heen hebben beïnvloed. Over tapas, gazpacho, paella en Iberische ham hoeven we je ongetwijfeld niet te vertellen, maar er zijn zoveel meer typisch Andalusische gerechten die je tijdens je volgende fietsvakantie naar Mojácar kan proeven of thuis zelf kan klaarmaken. Laat je overtuigen door deze 12 gerechten die doorspekt zijn met geschiedenis, lokale ingrediënten en culturele invloeden.


    1. Arroz caldoso

    Wanneer je aan rijst met bouillon denkt, haal je je misschien meteen Italiaanse risotto voor de geest, maar ook Andalusië heeft zijn eigen typische vochtige rijstschotel. Arroz caldoso is vergelijkbaar met paella, maar bevat meer bouillon. De basis bestaat uit rijst, look en (gekarameliseerde) ui. De schotel kan worden bereid met zeevruchten, vis of vlees en om de bouillon aan te dikken worden soms linzen gebruikt. Een must-try voor fans van risotto en paella!

    2. Chirimoya

    De chirimoya mag dan geen volwaardig gerecht zijn, dit tropische vruchtje is typisch voor de regio van Mojácar en komt voor in vele lokale desserts. Met haar zoete en romige textuur kan dit vruchtje vergeleken worden met Engelse custard, banaan of papaja. Sommigen vinden zelfs dat het naar kauwgom smaakt! Je kan een chirimoya eten met een lepel - zonder de zaadjes - maar het is vooral populair in dessertjes zoals ijsjes, pudding en taart. Cocktailliefhebbers kunnen in bars in Mojácar vragen of er een drankje op het menu staat met chirimoya, maar ook non-alcoholische sapjes en smoothies worden vaak gemaakt met deze vrucht.

    3. Empanadas

    Deze hartige pasteitjes mogen misschien over heel de wereld voorkomen, hun herkomst ligt wel degelijk in het Iberische schiereiland. Al in een Catalaans kookboek van 1520 zouden empanadas gevuld met zeevruchten beschreven worden. Empanadas zijn ideaal als snack of lichte maaltijd en worden meestal gevuld met ingrediënten zoals vlees, vis, tomaat, mais of kaas. De naam komt van het Spaanse ‘empanar’, wat ‘bedekken met brood’ betekent. De pasteitjes worden dan ook gemaakt door het vouwen van het deeg over de vulling, waarna ze gebakken of gefrituurd worden.

    4. Habas con jamón

    Smaakvol en eenvoudig om te maken: dat is het typisch Andalusische habas con jamón! De habas, of tuinbonen, worden gestoofd met serranoham, knoflook en olijfolie en afgewerkt met verse dille. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Granada, maar je komt het tegenwoordig tegen in vele restaurants over heel Andalusië en Spanje. April en mei zijn trouwens de beste periode om het te proeven, omdat tuinbonen dan geoogst worden.

    5. Cazuela de fideos con pescado

    Fan van Engelse chowder of Provençaalse bouillabaisse? Dan zal je de Andalusische stoofpot cazuela de fideos con pescado waarschijnlijk ook smaken. De soep wordt gemaakt van vis, venusschelpjes en de dunne pasta fideos, gekookt in een bouillon van tomaten en kruiden. Het geheime ingrediënt achter de volle smaak zijn garnalenkoppen, maar wees gerust: die worden eruit gevist voordat de soep geserveerd wordt!

    6. Arroz con leche

    Dit is de Andalusische versie van rijstpap, bereid met melk, rijst, suiker, kaneel en een vleugje citroen. Je kan het zowel warm als koud eten. Het populaire dessert is op een manier te danken aan de Moren die Andalusië gedurende vele jaren bezetten. Het waren namelijk zij die voor het eerst rijst en kaneel naar het Iberische schiereiland brachten.


    7. Patatas a lo pobre

    Een simpel, maar oh zo lekker gerecht uit de Andalusische keuken zijn patatas a lo pobre, letterlijk vertaald als ‘aardappelen voor de armen’. Tijdens periodes van hongersnood was het een welkom gerecht voor landbouwers, omdat de ingrediënten makkelijk te vinden waren. Tegenwoordig vind je patatas a lo pobre op het menu van zowel lokale tapasbars als luxueuze restaurants. Fijn gesneden aardappelen worden gefrituurd in olijfolie met ui, waarna er look, peterselie en azijn aan de hete pan worden toegevoegd om het af te werken.

    8. Ajoblanco

    Andalusiërs zijn fan van koude soep! En hoewel je ongetwijfeld al gehoord hebt van gazpacho, is er veel kans dat je het minder bekende ajoblanco uit Granada en Malaga niet kent. Die soep - soms ‘witte gazpacho’ genoemd - wordt gemaakt van gemalen amandelen, look, olijfolie, zout en brood en als afwerking worden druiven of schijfjes meloen gebruikt. Door de hartige ingrediënten met de zoete toevoeging is het een speciaal en verfrissend tussendoortje op warme momenten. 

    9. Migas

    Als fietser kan je op sportieve dagen wel een stevig ontbijt gebruiken dat ook nog eens bakken energie geeft. Een ideaal gerecht daarvoor is migas (letterlijk: ‘kruimels’), de Spaanse versie van het Franse verloren brood. Het gerecht, dat oorspronkelijk gegeten werd door herders en jagers, wordt gemaakt van gebakken oud broodkruimels en vaak geserveerd met look, olijfolie, worst en soms groenten. 


    10.Gurullos con conejo

    Een typisch vleesgerecht uit Mojácar is een stoofpotje met konijn en gurullos, een soort pasta die lijkt op Griekse orzo. Gurullos con Conejo is een stevig en vullend gerecht dat vooral bij kouder weer op het menu van vele restaurants staat. Je maakt het met olijfolie, ui, paprika, rode peper, laurier en andere kruiden. Tegenwoordig kan je gurullos in supermarkten vinden, maar sommige huishoudens in de regio maken ze nog steeds zelf. Varianten op dit gerecht gebruiken haas of patrijs en modernere stoofpotjes zelfs ribbetjes of kip in plaats van het traditionele konijn.

    11. Pipirrana

    Deze frisse zomersalade van tomaat, paprika, ui en komkommer wordt op smaak gebracht met olijfolie, azijn en kruiden en is dus perfect zelf te maken als je op zoek bent naar een bijgerecht voor een lekker stukje vis of tijdens een BBQ. Een goede tip is om je salade een paar uur in de koelkast te zetten nadat je ze gemaakt hebt. In Andalusië wordt pipirrana vaak gegeten met stukken brood, maar je kan het ook gebruiken als topping voor een bruschetta of op gebakken kip.

    12. Salmorejo

    Net als het eerder vermelde ajoblanco is ook salmorejo een koude soep die typisch is voor de omgeving van Andalusië. Ze is vergelijkbaar met gazpacho, omdat salmorejo ook tomaten gebruikt als basis, maar het verschil zit in de overige ingrediënten. Salmorejo wordt enkel aangedikt met oud brood, terwijl in gazpacho naast tomaat nog andere groenten worden gebruikt. Het is dus een veel dikkere soep dan gazpacho en wordt dan ook niet uit een glas gedronken, maar uit een soepkom. Een stevige, koude maaltijd op hete dagen!

    Tijd om je favoriete gerechten uit deze lijst te proberen

    Andalusië staat net zoals de rest van Spanje bekend om zijn overheerlijke lokale keuken. En het beste is: je kan al deze traditionele gerechten terugvinden in de restaurants en bars van Mojácar. Laat tijdens je volgende fietsvakantie dus eens de paella en gazpacho links liggen en probeer de minder bekende arroz caldoso en salmorejo. We durven wedden dat de rijke smaken van de regio je zullen betoveren tijdens je volgende bezoek aan het witte dorp op de heuvel!

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf in op onze fietsbrief

  • Astoria Playa
  • Marina Playa
  • Costa Almeria
  • Mojacar
  • Energylab
  • Wcup