Yoga: de ideale aanvulling voor fietsers

 • Yoga: de ideale aanvulling voor fietsers

  Geschreven op 21 november 2022

  Wie denkt aan fietsen, beeldt zich waarschijnlijk niet snel in dat de sport hand in hand kan gaan met yoga. Op de fiets springen associëren we namelijk gemakkelijk met kracht, snelheid en doorzettingsvermogen, terwijl yoga door velen als een combinatie van stretchoefeningen wordt gezien. Maar wist je dat vele fietsers zweren bij ondersteunende oefeningen als de brug, cobra en bekende downward-facing dog? Dat is dan ook de reden dat Kortweg-begeleider, personal coach én gepassioneerd atleet Jo Zwaenepoel yogasessies aanbiedt op onze fietsvakanties naar Mojácar. Aan het zwembad van Hotel Marina Playa**** zorgt Jo op maandag-, dinsdag-, woensdag- en vrijdagnamiddag voor een relaxerend en nuttig moment op de mat.

  Waarom als fietser starten met yoga?

  Kort gezegd kan yoga je fietservaring verbeteren. Het is namelijk meer dan stretchen om pijntjes na de rit te voorkomen. Allereerst kent yoga vele bewegings- en ademhalingsoefeningen die goed zijn om je ademhaling en hartslag te controleren, wat geen overbodige luxe is op de fiets. Je houdt trouwens je spieren soepel, waardoor je minder vatbaar bent voor blessures. Yoga kan ook helpen bij het trainen van je buikspieren en het versterken van je core stability. Vooral oefeningen die focussen op de onderrug en wervelkolom, zijn super om rugpijn te vermijden en je gehele fietshouding te verbeteren. En omdat fietsen zo’n lineaire beweging is, zijn de draaioefeningen van yoga een welkome verademing. Ze zijn niet enkel goed om de rug te ontspannen, maar helpen ook bij het bevorderen van de spijsvertering. Tot slot hebben ook je gewrichten en geest baat bij een sessie op de yogamat.

  Nog niet overtuigd? Naast al het bovenstaande, maakt Kortweg-begeleider Jo zich sterk dat zijn deelname aan het Wereldkampioenschap Ironman Hawaii op 8 oktober 2022 nooit zou gelukt zijn zonder zijn beoefening van yoga. Hij ziet het dan ook als het perfecte bindmiddel tussen vele trainingen door. Jo legde de 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en afsluitende marathon af in een tijd van 9u21min17sec: ‘In eerste instantie was ik als atleet op zoek naar het bevorderen van mijn lenigheid. Ik ging samenwerken met een yoga-instructeur in de buurt en van bij de start was ik overtuigd. Dit was wat ik nodig had. Een moment van verbinding, bewuste ademhaling en beweging. Gaandeweg ontdekte ik dus de vele voordelen van yoga.’ Jo verdiepte zich in cursussen en ontdekt vandaag nog elke dag nieuwe mentale inzichten vanuit de beoefening van yoga: ‘Het bracht me dichter bij mezelf en waar ik naartoe wil. De filosofie achter de sport helpt me om geweldloos om te gaan met mijn omgeving en zet me aan tot zelfreflectie en -kritiek.’

  Wat houdt een yogales van Kortweg-begeleider Jo in?

  Al het benodigde yogamateriaal wordt ter plaatse voorzien en je hoeft geen yoga-ervaring te hebben om deel te nemen. Het doel van Jo’s lessen is om je nog meer te doen genieten van het fietsen en bij uitbreiding zelfs van je volledige leven. Concreet zorgen de lessen voor een vlotter herstel van je lichaam na een intense rit. Er wordt gefocust op je houding, stabiliteit en ademhaling en je maakt je geest leeg voor een echt zenmoment. Na het oprollen van je yogamat zal je onmiddellijk de positieve effecten van de sessie voelen. Maar het bevorderen van je mentale en fysieke gezondheid gaat niet over een nacht ijs. Sta jezelf dan ook elke dag toe om die verbinding met jezelf te maken, al is het maar door dagelijks enkele minuten te focussen op je ademhaling terwijl je aan niets probeert te denken.

  Zelf eens een yogales van Jo uitproberen?

  Dat kan tijdens een van onze fietsvakanties naar Mojácar. De lessen gaan op maandag-, dinsdag-, woensdag- en vrijdagnamiddag door aan het zwembad van hotel Marina Playa****. Je hoeft niets van materiaal mee te brengen, het dragen van gemakkelijke kledij is voldoende. Vraag je Kortweg-begeleiders tijdens de reis gerust meer informatie over de lessen. Alvast veel plezier!

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf in op onze fietsbrief

 • Astoria Playa
 • Marina Playa
 • Costa Almeria
 • Mojacar
 • Energylab
 • Wcup