Mojácar: een geschiedenis van Moren en een cultuur van Europese expats

 • Mojácar: een geschiedenis van Moren en een cultuur van Europese expats

  Geschreven op 19 mei 2022

  Fietsers die met ons meegaan naar Mojácar zullen beamen dat Hotel Marina Playa een toplocatie heeft, vlak aan het 17 km lange zandstrand en de zee. Maar het hotel waarop Kortweg Cycling Travel al meer dan 10 jaar kan vertrouwen ligt in Mojácar Playa, de moderne tak van de 9 eeuwen oude stad die haar bloeiperiode kende onder Moors bewind. Liefhebbers van cultuur en geschiedenis komen in Mojácar en in de bredere regio Almería zeker aan hun trekken. Dit is waarom het oude Mojácar absoluut een bezoek waard is.

  De Geschiedenis van de witte stad op de heuvel

  Mojácar Pueblo, of de oorspronkelijke stadskern op de heuvel, ligt op een kwartier rijden van de gelijknamige strandgemeenschap Mojácar Playa. Het pittoreske stadje valt op door de typerende Spaanse witte huizen en smalle, kronkelende straten. Op deze plek zouden al 4000 jaar menselijke bewoners zijn. Ooit was het de woonplaats van onder meer de Feniciërs, Puniërs, Romeinen en Grieken, maar het was onder de Moren dat een kasteel werd gebouwd en de al bestaande stadsmuren werden verbreed en versterkt. 

  In de 15de eeuw dwongen de Spanjaarden alle Moorse steden op het toen kersverse Spaanse grondgebied om zich over te geven aan het Spaanse bewind en het Katholieke geloof. Alle Moorse steden en hun leiders stemden in, behalve Mojácar en zijn burgemeester. Die verklaarde dat hij en zijn volk inderdaad Moslim waren, maar dat generaties van zijn bevolking Spaans bloed in zich hadden en het verdienden om behandeld te worden als broeders, niet als vijanden. Het Spaanse koningshuis was zo onder de indruk van die boodschap dat ze Mojácars belofte van loyaliteit aan Spanje aanvaarden en de stad kende een bloeiende periode doorheen de volgende 4 eeuwen. 

  Rond 1850 ging het echter minder goed met Mojácar. De regio van Almería bevat de Tabernas-woestijn, waar het minste regen valt in heel Europa, en kreeg last van langdurige droogtes waardoor veel inwoners de stad verlieten. Dit is een periode waarin veel Spanjaarden naar de Verenigde Staten gingen om het ideaalbeeld van de American Dream te volgen. Een lokale en internationale legende beweert zelfs dat Disney-oprichter Walt Disney geboren zou zijn in Mojácar en naar de VS zou zijn geëmigreerd toen hij nog een jong kind was. Walt zelf raakte zo in de ban van dit idee dat hij nog persoonlijke onderzoekers naar Mojácar stuurde om de waarheid te achterhalen, maar die kwamen met weinig bewijsmateriaal terug.

  In de jaren 1960 woonden er minder dan 1000 ‘Mojaqueros’ in de stad. Dat zorgde ervoor dat het lokale bestuur stukken land weggaf aan iedereen die beloofde om erop te bouwen. Het idee zorgde ervoor dat Mojácars economie een duw in de rug kreeg en de regio veel buitenlandse investeerders aantrok. Vandaag is Mojácar een van de meest cultureel diverse steden van Spanje en hebben expats van over heel Europa er hun thuis gemaakt. Dat vertaalt zich dan ook in de lokale keuken: van Britse pubs tot Marokkaanse eetplekjes, liefhebbers van wereldkeuken zitten hier zeker op hun plaats.

  Te zien en te doen

  Het mooiste zicht op de kustlijn en de Sierra Cabrera-bergketen heb je vanaf het hoogste punt van Mojácar, de Mirador Castillo. Het kasteel dat door de Moren werd opgetrokken, is niet meer dan een ruïne nu, maar het weerspiegelt wel het machtige gevoel dat de bewoners ervan honderden jaren geleden gevoeld zullen hebben als ze over hun rijk uitkeken.

  Invloeden van de vele verschillende culturen die Mojácar ooit hun thuis noemden zijn hier en daar terug te vinden, maar de Moren hebben het meest hun stempel gedrukt op de stad. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in de oude stadspoort, La Puerta de la Almedina. De poort draagt een wapenschild van de 15de eeuw.

  In het centrum van het oude Mojácar vind je La Fuente Mora, of de Moorse fontein, terug. Al eeuwenlang is het een bron van natuurlijk water en een plek waar bewoners indertijd hun kleren kwamen wassen. De fontein wordt ook La Fuente de los Doce Caños, fontein van de 12 kranen, genoemd.

  Ook de Iglesia de Santa Maria ademt geschiedenis uit. De kerk werd opgetrokken uit een voormalig Moors fort en is gratis te bezichtigen. Voor de kerk staat een standbeeld van een gesluierde Moorse vrouw, als hulde aan de geschiedenis van deze plek.

  Een klein, maar interessant museum waarin de recentere Spaanse geschiedenis van Mojácar belicht wordt is het Casa de la Canana. Je krijgt er een idee van hoe mensen er leefden aan het begin van de 20ste eeuw. Een ouder deel van het huis bevat zelfs nog Moorse elementen.

  Elk jaar in juni vindt er een vierdaags festival plaats in Mojácar, het Moros y Cristianos Festival. Die fiesta herdenkt de vriendschap tussen de Moren en de Christenen die in de 15de eeuw besloten om vredevol met elkaar samen te leven en gaat gepaard met parades, vuurwerk, historische kostuums, feestjes en valse gevechten. Mojácar staat gekend om zijn festivals. Op de website van de stad lees je meer over de lokale tradities tijdens deze dagen.

  De Macenas-wachttoren is een 18de eeuwse militaire basis op het strand van Mojácar Playa om de kust in de gaten te houden. Iets verder staat de veel oudere La Torre del Perulico. Die wachttoren dateert van de Moorse Nasrid-periode en is minstens 500 jaar oud.

  Over heel Mojácar, de regio Almería en soms zelfs in de rest van Spanje zal je het symbool van de Indalo-man tegenkomen. Het is het symbool van Mojácar en is gebaseerd op een prehistorische grottekening die in het nabije natuurpark Sierra de María-Los Vélez ontdekt werd. Het mannetje zou een regenboog boven zijn hoofd dragen, een optimistisch en dromerig symbool dat in de jaren 1950 populair werd bij Spaanse kunstenaars en internationale creatievelingen.

  Neem de tijd om zelf op verkenning te gaan

  Als fietser krijg je in de omgeving van Mojacár en verder prachtige natuurlandschappen en uitzichten te zien, maar om de culturele kanten van een stad volledig op te nemen, moet je de tijd krijgen om zelf op verkenning te gaan. Daarom hanteert Kortweg Cycling Travel een goede balans tussen fietsen en andere vrije tijd. Kuier zelf eens door de straatjes van Mojacar, ga een kerk of klein museum binnen en leer de geschiedenis van deze fenomenale stad van binnenuit kennen. Tijdens een vakantie met Kortweg Cycling Travel heb je er de tijd voor. Boek nu je reis naar Mojacar via deze pagina.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf in op onze fietsbrief

 • Astoria Playa
 • Marina Playa
 • Costa Almeria
 • Mojacar
 • Energylab
 • Wcup