Dit maakt van Alcúdia de perfecte uitvalsbasis voor onze Mallorcaanse fietsvakanties

 • Dit maakt van Alcúdia de perfecte uitvalsbasis voor onze Mallorcaanse fietsvakanties

  Geschreven op 20 november 2021

  Mallorca wordt wel eens hét fietseiland van Europa genoemd. Het Balearen-eiland combineert een gevarieerd landschap vol uitdagende beklimmingen en machtige uitzichten met gastronomie, cultuur en geschiedenis. Maar vooral het goed onderhouden netwerk van 1.250 kilometer aan fietspaden en het gematigde klimaat geven voor de meeste wielertoeristen de doorslag om hier op reis te gaan. En op dit eiland dat als fietsparadijs wordt beschouwd, is de omgeving van Alcúdia nog eens de toplocatie als het op aangenaam wielertoerisme komt. We vertellen je graag waarom Kortweg Cycling Travel het altijd verkiest als uitvalsbasis voor zijn Mallorcaanse fietsvakanties.

  Alcúdia: het ideale vertrekpunt voor jouw Mallorcaanse avontuur

  De gezellige badplaats Alcúdia is gelegen aan de noordelijke kust van Mallorca, op het schiereiland dat La Victoria genoemd wordt. Met een compacte historische vestingstad als centrum is het omringd door middeleeuwse omwallingen. Zijn smalle straatjes en oude huizen zijn een erfenis van de Arabieren die stad in de tiende eeuw stichtten. Vandaar ook de Moorse oorsprong van de naam: ‘Al-kudia’, wat ‘Stad op de heuvels’ betekent. In de warmere maanden vind je in die heuvels vele restaurants en winkels en kan je er op dinsdag en zondag de markt bezoeken die bekendstaat om zijn lederwaren. Combineer hier dus lekker eten met op je gemak winkelen.  Zonnekloppers vinden hier ook hun goesting. De baai van Alcúdia bevat een 16 kilometer lang zandstrand: voldoende plaats dus om je handdoek uit te leggen na een stevige voormiddag fietsen. Het belangrijkste vakantiecen­trum, de levendige haven Port d' Alcudia, is vlakbij het lange strand gelegen. Je vindt er luxueuze hotels zoals het door Kortweg Cycling Travel verkozen Adults-only-Hotel Astoria Playa****+, en er is geen gebrek aan hippe mediterrane eetgelegenheden, cafés en disco's. 
  Dankzij zijn ligging is Alcúdia het ideale vertrekpunt voor vele bezienswaardigheden en activiteiten in de omgeving. Denk dan aan authentieke Spaanse dorpjes zoals Pollença, stijlvolle jachthavens en een overdaad aan parelwitte stranden met azuurblauw water. Maar het zijn vooral de geweldige uitzichten die deze omgeving het walhalla maken voor iedereen die houdt van ruige bergpaden die uitkijken op rustige baaien.   Het bekende uitkijkpunt van Cap de Formentor bijvoorbeeld, is meteen ook het meest noordelijke punt van Mallorca. In de negentiende eeuw werd er een vuurtoren gebouwd die enkel toegankelijk was via de zee of een bergpad. Vandaag is de vuurtoren nog steeds in gebruik en veel makkelijker toegankelijk door een mooi aangelegde weg. De lokale bewoners noemen de Cap de Formentor wel eens ‘Punto de encuentro de los vientos’ (ontmoetingsplaats van de winden). Die poëtische omschrijving past bij het verleden van het uitkijkpunt. Heel het schiereiland was namelijk ooit eigendom van de bekende Mallorcaanse poeet Miquel Costa i Llobera.   De Cap de Formentor markeert trouwens het begin van de Serra de Tramuntana, de magnifieke bergketen die zich uitstrekt langs de volledige noordwestkust van het eiland, tot het bergstadje Andratx. Sinds 2011 staat het 90 kilometer lange gebergte op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De keten heeft 10 pieken die hoger zijn dan een kilometer, twee rustige meren, olijfbomen van honderden jaren oud en historische dorpjes zoals Sóller, een havenstadje met een pittoreske baai.

  En er is nog zoveel meer!

  De bovenstaande locaties zijn slechts enkele van de vele fenomenale plekken die Mallorca zo populair maken, zowel bij fietsers als andere bezoekers. Verder op het eiland vind je bijvoorbeeld de charmante hoofdstad Palma, de feeërieke grotten met helderblauw water Coves del Drach of vele goed bewaarde nederzettingen uit de Bronstijd zoals de Capocorb Vell. Allemaal het bezoeken waard, naargelang je interesses.

  Ook zin gekregen om Mallorca en specifiek de omgeving van Alcúdia te verkennen met en zonder fiets? Boek dan nu je fietsvakantie en geniet binnenkort mee van dit eiland vol cultuur, natuur, gastronomie en geschiedenis! 

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf in op onze fietsbrief

 • Servigroup Marina Playa
 • Hotel Playa De La Luz
 • Wcup
 • Servi Group
 • Costa Almeria
 • Mojacar
 • Logo Astoria Playa
 • UCI
 • Energylab