4 festivals die je tijdens een fietsvakantie in het voorjaar kan meemaken in Mojácar

 • 4 festivals die je tijdens een fietsvakantie in het voorjaar kan meemaken in Mojácar

  Geschreven op 1 september 2022

  Het over het algemeen rustige Mojácar wordt een heel ander dorp tijdens een van zijn vele festivals. Of ze nu een week of een dag duren, de inwoners van de witte parel van de Sierra Cabrera houden van elke gelegenheid om hun geschiedenis, cultuur en kunst te vieren. En wie ooit al een festival zelf meemaakte, zal je verzekeren dat dat terecht is. Hier zijn enkele festivals die in februari en maart en binnen ons voorjaarsseizoen naar Mojácar vallen. Opgelet: misschien beïnvloedt onderstaande info je keuze voor de afreisdatum wel!

  Semana Santa

  De ‘heilige week’ is een bijzondere tijd in Andalucía. Tijdens deze dagen worden de beeltenissen van Jezus en Maria in lange processies door de straten van de middeleeuwse stad gedragen. Bloemen, muziek, wierook en lokale religieuze liederen maken van zo’n stoet een hele sfeervolle gebeurtenis. De week staat symbool voor het geloof in God dat van vader op zoon wordt doorgegeven en elk jaar tot bloei komt in de lente. Op Palmzondag en Witte Donderdag zouden de optochten extra speciaal moeten zijn, maar we verklappen verder niets! Beleef het vooral zelf.

  Entierro de la sardina (Aswoensdag)

  Deze Spaanse benaming vertaalt zich letterlijk in ‘de begrafenis van de sardine’. Het feest luidt het einde in van de carnavalsperiode in Mojácar en staat symbool voor de transitie van aards genot naar spirituele bezinning. De begrafenis waarnaar verwezen wordt bestaat uit een laatste carnavalsparade die een parodie is van een begrafenisstoet. Aan het einde wordt een beeltenis van een sardientje verbrandt. In elk geval een origineel moment om mee te maken!

  Día de Andalucía (28 februari)

  Al elk jaar sinds 1980 wordt in Mojácar het betstaan van Andalusië als autonome regio gevierd. Concerten en andere optredens van muziek- en dansscholen uit de regio zijn hier een klassiek onderdeel van. Op de plaza achter de kerk van Mojácar wordt ‘s middags een gigantische paella gratis geserveerd aan iedereen die ervoor in de rij wil gaan staan. Een uitgelezen manier om een praatje te slaan met de vriendelijke lokale bevolking.

  Foto: Diario de Madrid

  Día de la vieja

  Op een donderdag die jaarlijks ergens eind februari of begin maart valt, wordt de originele ‘Dag van de oude vrouw’ gevierd. Op zich heeft het feest niets te maken met een bepaalde vrouw. Het is vooral een moment waarop families eropuit trekken om samen te picknicken in de prachtige regio rond Mojácar Pueblo. De naam van deze dag komt van de gekke figuren die de families op deze picknicks meenemen: die lijken namelijk op oude vrouwtjes én zijn gevuld met snoep, zoals piñata’s. Je raadt het al: op het einde van de picknick gooien kinderen stenen op deze poppen om al het lekkers eruit te krijgen. Een foto vind je op de website van de stad.

  Benieuwd naar meer feestinspiratie in Mojácar en omgeving?

  Andere festivals, feesten en vreemde gewoonten vind je onder meer op de website van Mojácar. Wil je je eerder persoonlijk laten verrassen door de cultuur van deze verborgen parel? Boek dan nu je volgende fietsvakantie met ons en wie weet maak je een van bovenstaande festivals zelf mee!

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf in op onze fietsbrief

 • Astoria Playa
 • Marina Playa
 • Costa Almeria
 • Mojacar
 • Energylab
 • Wcup