Overloop deze technische checklist voor je op fietsvakantie gaat

 • Overloop deze technische checklist voor je op fietsvakantie gaat

  Geschreven op 11 februari 2022

  Niets leukers dan een naderende fietsvakantie, maar om ervoor te zorgen dat jij 100% van je reis kan genieten, kijk je je trouwe tweewieler best eens na voor vertrek. En omdat wij van Kortweg Cycling Travel natuurlijk willen dat jij zo snel mogelijk naar je vakantie kan uitkijken, maakten we een ultieme technische checklist om ervoor te zorgen dat je fiets in topvorm is. Twijfel je na het overlopen van deze lijst nog aan de werking van een bepaald onderdeel? Laat een professionele fietsenmaker er dan op tijd naar kijken.

  1. Zorg ervoor dat je fiets schoon is

  Start bij het begin! Je kan je onderdelen namelijk pas overlopen als je ze goed ziet. Ook is het leuker om met een glanzende fiets je reis te starten. Op je reisbestemming zal je je fiets trouwens proper kunnen houden: in al onze partnerhotels is er de mogelijkheid om je fiets te poetsen.

  2. Wielen 

  Staan je wielen nog recht? Als je tijdens het draaien een slag opmerkt, ga je best eens langs bij de fietsenmaker. Heb je een fietswiel met velgrem? De remrand op die velg kan verslijten, let daar dus op.

  3. Banden

  Bestudeer je buitenbanden aandachtig. Haal er steentjes uit en kijk of sneetjes niet te diep of te groot zijn. Controleer ook of je loopvlak niet te afgesleten is. Check daarna even of het ventiel van je binnenband nog recht is. Draai eraan en laat een beetje lucht ontsnappen. Kan je het nog helemaal open- en dichtdraaien?

  4. Remblokken

  Bij een fiets met velgremmen kan je de wielen eruit halen om de remblokken te controleren. Kijk of er nog voldoende remrubber is. Ze mogen ook niet oneven afslijten of veel beschadigingen vertonen. Bij twijfel laat je je remblokken best vervangen, maar als ze gewoon vuil zijn kan je ze lichtjes opschuren.

  Ook schijfremblokken kan je losmaken om beter te bestuderen. Haal eerst het wiel van je fiets. Haal daarna het veertje of zekeringspinnetje van de split- of vergrendelingspen van je remblokken. Vervolgens haal je de pen eruit en kan je de remblokken naar boven toe eruit trekken. Maak je de remmen schoon met remreiniger? Rem ze dan zeker opnieuw in.

  5. Kabels

  Kan je de laatste tijd minder vlot schakelen? Dan is de binnenkant van je remkabel waarschijnlijk versleten. Ook kunnen je buitenkabels gaan roesten met het gevaar dat ze gaan breken en je niet meer kan remmen of schakelen, en dat kan zeer gevaarlijk zijn tijdens het afdalen van Spaanse cols!

  6. Ketting

  Een kettingchecker maakt het controleren van je fietsketting eenvoudig. Je kan erdoor aflezen of je ketting aan vervanging toe is. Ziet ze er nog goed uit? Smeer je ketting dan in met olie of wax en laat je fiets een nacht staan zodat je er de volgende dag het overtollige smeersel van kan halen.

  7. Bouten

  Door trillingen tijdens het fietsen kunnen boutjes na een tijd los komen te zitten. Ga je fiets dus volledig af en gebruik een momentsleutel om zeker te zijn dat je de losgekomen boutjes niet te los en niet te vast draait. 

  Tijdens je reis zijn jij en je fiets in goede handen

  Is je fiets volgens deze lijst in orde om te vertrekken? Dan hoef je je tijdens je volgende reis met ons geen zorgen te maken. Elke groep die op fietsvakantie gaat met Kortweg Cycling Travel heeft namelijk een eigen volg- of assistentiewagen die technische ondersteuning biedt. Genieten maar!

  I.s.m. Fietsen Godefroot - Sint-Martens-Latem en S-Bikes – Geraardsbergen


BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf in op onze fietsbrief

 • Astoria Playa
 • Marina Playa
 • Costa Almeria
 • Mojacar
 • Energylab
 • Wcup