Deze cols wil je niet missen in Mallorca

 • Deze cols wil je niet missen in Mallorca

  Geschreven op 7 januari 2022

  Banen die zich in topconditie bevinden en uitzichten om van achterover te vallen: fietsen op Mallorca staat ongetwijfeld op menig bucketlist. En de alom bekende cols maken het avontuurlijke fietsimago van het grootste Balearen-eiland natuurlijk compleet. Hier zijn onze aanraders voor iedereen die het meeste uit zijn Mallorcaanse fietsvakantie wil halen.

  De haarspeldbochten van de Coll de Sollér zijn een must voor elke fietser met een liefde voor de Mallorcaanse landschappen. Het weinige verkeer en de fantastische vergezichten - de zee in het noorden en het binnenland in het zuiden - maken de beklimmingen langs beide kanten aangenaam. Op warmere dagen kies je hier beter voor de noordelijke route omdat die meer schaduw biedt. De gemiddelde stijging van 5.3% over bijna 9 km maakt het bereiken van het hoogste punt van 497 m goed doenbaar.  Puig de Randa is een berg in de gemeente Algaida en huist 3 kloosters, waarvan dat van Cura het bekendst is. Er zijn verschillende wegen naar de top van 543 m, maar met een gemiddelde stijging van 5.6% is de klim vanuit het dorpje Randa de meest gekozen en makkelijkste route.Tijdens het hoogseizoen voor fietsers, in de maanden maart tot mei, kan het hier enorm druk worden. Wie naar avontuur en rust hunkert, kiest liever voor de zuidelijke route.

   Hoewel de klim van 8 km naar de Coll de sa Batalla ongetwijfeld langer is dan de meeste andere routes, is het met een gemiddelde stijging van 4.9% geen zware onderneming. Haarspeldbochten bieden mooie uitzichten en na de eerste 5 km doorstaan te hebben wordt de route minder steil waardoor je je benen even kan laten rusten. Doordat de weg zich in een zeer goede staat verkeert, is de daling vanaf de top op 576 m hoogte ook aangenaam. Let juist goed op voor auto’s.

  Cap de Formentor is het meest noordelijke punt van het Balearen-eiland en staat ook bekend als de vuurtorenroute. Het hoogste punt van deze klim ligt op 384 m boven zeeniveau. Hoewel de vuurtoren een van Mallorca’s bekendste uitzichten biedt, is de route niet simpel. Ze is 38 km lang en heeft een gemiddelde stijging van 4%, maar komt gelukkig met mooie landschappen en een zo goed als perfecte weg.  De Sa Calobra is een van de meest beroemde fietsroutes ter wereld. De zware klim van 9.5 km met een gemiddelde stijging van 7% daagt zelfs de beste fietsers uit tijdens het proberen bereiken van de 670 m hoge top. Met 26 haarspeldbochten, adembenemende uitzichten en afdalingen die je soms doen beven is het voor vele fietsers de hoofdreden om naar Mallorca te komen. 

  De klim naar de Puig Major is meer dan 14 km lang en kan rekenen op een gemiddelde stijging van 6%. Het hoogste punt ligt op 868 m boven de zeespiegel en biedt uitzichten over de haven Port de Sóller. De wijde baan moet je als fietser delen met veel auto’s, maar is vrij veilig. De 300 m lange tunnel die je moet doorkruisen is echter heel donker dus zorg voor gepaste verlichting.

  De cols van Mallorca verkennen vanop je eigen zadel?

  Tijdens een fietsvakantie met Kortweg Cycling Travel zorgen wij ervoor dat jij gewoon kan ontspannen op je eigen fiets. Boek je volgende reis nu en geniet binnenkort van ons inbegrepen professioneel fietstransport, ervaren begeleiding, aangepaste maaltijden en bevoorrading.BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf in op onze fietsbrief

 • Astoria Playa
 • Marina Playa
 • Costa Almeria
 • Mojacar
 • UCI
 • Energylab
 • Wcup