De mooiste cols van Calpe

 • De mooiste cols van Calpe

  Geschreven op 12 juli 2021

  Vraag elke fietser naar zijn meest memorabele rit en het antwoord zal zich hoogstwaarschijnlijk in de hoogte bevinden. Want in tegenstelling tot banen door vlakke velden bieden cols niet enkel een grotere uitdaging voor de conditie, maar gaan ze vaak gepaard met fantastische uitzichten. Hoewel je over heel de wereld imposante bergpaden vindt, behoren de cols van het Spaanse Calpe tot de meest geliefde onder renners. Met 300 dagen zon per jaar trekt de omgeving zelfs professionele ploegen voor hun wintertrainingen. Of je de cols van Calpe nu al enkele keren beklommen hebt of je ze op je bucketlist hebt staan: hier zijn onze absolute aanraders.

  Coll de Rates 

  De populaire Coll de Rates is er een voor zowel beginnende als professionele wielrenners. Dat komt door de geslaagde combinatie van een geleidelijk verloop, het weinige verkeer op de baan en een vlot bereik vanuit vele naburige vakantiebestemmingen. Het ruig uitziende landschap lijkt zo uit een avonturenfilm te komen. Als kers op de taart is er het uitstekende uitzicht over de Middellandse Zee en de vele dorpen in de vallei. 

  Hoewel de col dus een goede training biedt voor professionelen is het niet de zwaarste of steilste pas van de Costa Blanca. Vanaf het knusse dorp Parcent tot het hoogste punt (926 meter) is de col 6 km lang en dat met een gemiddelde stijging van 5.6 %. Naast het vertrek vanuit het noorden, kan je de col ook beklimmen vanuit het zuiden. Het zuiderse startpunt, het dorpje Callosa d’en Sarrià, is minder bekend en langer dan de noordelijke route, maar de steilere secties vormen een grotere uitdaging voor meer ervaren renners.

  Puerto de Tudons

  Doordat deze route al meerdere keren deel uitmaakte van de Ronde van Spanje, staat de Puerto de Tudons hoog aangeschreven bij professionele renners. Vanuit het dorp Sella, dat vlak naast een steile bergflank staat, is het nog ongeveer 15 km klimmen met een gemiddeld verloop van 4,5 %. 
  Als je Sella passeert, worden de uitzichten minder goed zichtbaar door de vele bomen, maar van zodra je boven aangekomen bent, kan je je ogen uitkijken.

  De top van deze col (op meer dan 1000 meter hoogte) staat net als de andere voor prachtige vergezichten over heuvels en valleien. Nog iets hoger kronkelt de route richting een militaire basis, maar die is ontoegankelijk voor het publiek. Nadat je hebt genoten van je prestatie, kan je snel afdalen richting het dorpje Benassau of via een langere route (de CV-770) die uitkomt op open velden.

  La Vall d’Ebo

  Het pittoreske dorpje La Vall d’Ebo bevindt zich tussen heuvels en uitgestrekte weilanden en vormt het middelpunt van een route die zich uitstrekt van het piepkleine Benimassot tot het populaire stadje Pego. Vanuit Benimassot is het 19 km rustig rijden tot La Vall d’Ebo. Nadien stijg je 3,5 km aan een verloop van 5 %, vlak naast hoge kliffen uit kalksteen. Aan de andere kant van de weg liggen diepe en steile dalingen in desolate valleien. Een mogelijke uitdaging voor wie hoogtevrees heeft.

  Het hoogste punt (540 meter) biedt een machtig uitzicht over omliggende bergen en de oceaan. Ook de kronkelende weg die je net hebt afgelegd kan je van hieruit goed zien. Het afdalen richting Pego biedt een mooie rit langs de vele fruitboomgaarden die de omgeving rijk is.

  Zelf genieten van het beste wat Calpe te bieden heeft?

  Dan is een fietsvakantie met Kortweg Cycling Travel de logische keuze. Fiets met betrouwbare begeleiding in een groep die aangepast is aan jouw ervaring en conditie. Geniet van een rustige vakantie zonder dat je je zorgen moet maken over het vervoer en onderhoud van je fiets, aangepaste maaltijden en veiligheid. We verwelkomen je graag op fietsvakantie in het zonnige Calpe. Neem hier een kijkje naar de beschikbare reizen.


BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf in op onze fietsbrief

 • Astoria Playa
 • Marina Playa
 • Costa Almeria
 • Mojacar
 • UCI
 • Energylab
 • Wcup