3 huisgemaakte energy snacks voor op de fiets

  • 3 huisgemaakte energy snacks voor op de fiets

    Geschreven op 7 december 2022

    Wanneer je gaat fietsen, kan het goed zijn nog snel wat energie bij te tanken voor je vertrekt of iets mee te nemen wanneer je voorzien hebt om een paar uur te rijden. Zo val je nooit zonder brandstof en kan je tot het einde van je training je snelheid, kracht en niveau aanhouden. Energierijke snacks vind je natuurlijk in de winkel, maar wist je dat je vele ook gewoon zelf kan maken? 

    Sportvoedingsexpert en auteur Stephanie Scheirlynck koos voor Kortweg Cycling Travel 3 makkelijke recepten uit die je thuis kan maken als voorbereiding op je volgende fietstocht. Probeer ze ook eens uit en breng wat variatie in je tussendoortjes!

    Wat moeten energierijke snacks voor fietsers bevatten?

    De belangrijkste ingrediënten in wielersnacks zijn koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Denk dan aan gedroogd fruit, bloem, eventueel wat muesli of havermout, bananen, brood en granendrankjes die koolhydraatrijk maar eiwitarm zijn (zoals haver-, spelt-, amandel-, hazelnoot- en rijstdrink). Ook eieren, rietsuiker, honing, stroop, agavesiroop, ahornsiroop en andere ingrediënten spelen een grote rol in veel energy snacks. Kortom, je tussendoortje op de fiets moet zowel energierijk als licht verteerbaar zijn zodat je met alle comfort en vol energie kan blijven sporten.

    Wanneer is het tijd voor je snack?

    Wacht niet met eten tot je honger krijgt, want dan is het meestal te laat. Als je tijdens een intensieve training 60 g koolhydraten per uur moet voorzien, eet die dan al in het eerste uur. Begin na tien minuten met drinken en eet iets na twintig tot dertig minuten. Als je een uur wacht met het grijpen naar een snack, heb je al een deel van je koolhydraatreserve aangesproken. Hoe langer je die reserve kunt bewaren, hoe beter.

    Energierepen en bananen beu? Probeer deze recepten

    In haar sportkookboeken geeft Stephanie Scheirlynck voedingstips en recepten op maat van sporters. 3 ervan vind je hieronder terug. Zin in meer kookinspiratie of je eigen sportkookboek? Ga naar Hello Champ en leer nog meer energy snacks en energierijke maaltijden maken!

    Op reis hoef je gelukkig zelf geen snacks te voorzien. Wie met Kortweg Cycling Travel op fietsvakantie gaat, kan steeds rekenen op de juiste bevoorrading onderweg. Alles wat je wilt weten over de wielersnacks die wij aanbieden en onze andere troeven lees je hier.

    Veel bakplezier!

    Cake met krieken en amandelen

    Voedingswaarde per portie (1 sneetje)

    • 160 kcal
    • 30 g kh
    • 4 g E
    • 3 g V

     

    Ingrediënten voor 14 sneetjes

    • 150 g krieken op sap
    • 4 eieren
    • 200 g suiker
    • 200 g ongezoete appelmoes
    • 200 g zelfrijzende bloem
    • een mespunt bakpoeder
    • 50 g geschaafde amandelen, geroosterd

     

     Bereiding

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
    2. Doe de krieken in een vergiet en laat goed uitlekken.
    3. Klop de eieren met de suiker tot een luchtige massa. Doe er de appelmoes bij.
    4. Meng de bloem met het bakpoeder en zeef bij het beslag. Spatel voorzichtig door elkaar. Doe er dan de krieken en de amandelen bij.
    5. Bekleed een cakevorm met bakpapier. Giet het beslag in de vorm en bak 45 minuten in het midden van de oven.
    6. Haal de cake uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

     

    Peperkoek

    Voedingswaarde per persoon (1 portie)

    • 195 kcal
    • 30 g kh
    • 5 g E
    • 6 g V

     

    Ingrediënten voor 12 porties

    • 250 g speltbloem
    • 2 tl bakpoeder
    • peper en zout
    • 150 ml magere melk
    • 2 eieren
    • 100 ml ahornsiroop
    • 100 g bruine suiker
    • 2 tl speculaaskruiden
    • 100 g noten (gemengd)

     

    Bereiding

    1. Verwarm de oven voor op 160 ºC.
    2. Zeef de bloem en het bakpoeder en meng met een snufje zout.
    3. Meng in een andere kom met de garde de melk, de eieren, de ahornsiroop, de suiker en alle kruiden. Breng op smaak met een snufje zout.
    4. Giet het melkmengsel beetje voor beetje bij het bloemmengsel en roer goed tot er geen klontjes meer in zitten (dat kan eventueel ook met de mixer).
    5. Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en versier met de noten.
    6. Bak de peperkoek 40 à 45 minuten in de oven. Check met een satéprikker of hij gaar is: als er geen beslag meer aan het stokje zit, is de koek klaar!
    7. Laat afkoelen en snijd in plakjes.

     

    Sportwafels

    Voedingswaarde per wafel

    • 255 kcal 
    • 38g kh
    • 4g E 
    • 9g V


    Ingrediënten voor 12 wafels

    • 4 eieren
    • 125 g plantaardige margarine
    • 250 g fijne suiker
    • 125 g appelmoes
    • 250 g zelfrijzend bakmeel
    • 1 el plantaardige olie

     

    Bereiding

    1. Splits de eieren. 
    2. Meng de eidooiers met de suiker, de margarine en de appelmoes. 
    3. Klop de eiwitten stijf. 
    4. Spatel het bakmeel door het eidooiermengsel en meng tot een gladde massa. 
    5. Verwarm het wafelijzer voor. 
    6. Spatel ondertussen de eiwitten door het beslag. 
    7. Vet het wafelijzer in met olie en schep er een lepel beslag in.
    8. Bak de wafel goudbruin en ga door tot het beslag op is. 

     

    Foto’s en tekst: Stephanie Scheirlynck

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf in op onze fietsbrief

  • Astoria Playa
  • Marina Playa
  • Costa Almeria
  • Mojacar
  • Energylab
  • Wcup