3 bakrecepten die je fietsprestaties verbeteren

  • 3 bakrecepten die je fietsprestaties verbeteren

    Geschreven op 2 november 2023

     

    Als fietsers weten we als geen ander hoe belangrijk het is om de juiste brandstof te krijgen, niet alleen voor, maar ook tijdens en na onze ritten. En wat is een betere manier om jezelf te verwennen dan met enkele heerlijke gebakjes die speciaal zijn ontworpen om je fietsprestaties te verbeteren? In deze blogpost delen we enkele sportieve bakrecepten die perfect dienst doen als wielersnack of hersteldessert. Deze gebakjes zijn niet alleen rijk aan voedingsstoffen die je nodig hebt voor energie en spierherstel, maar ze zijn ook nog eens lekker zelfgemaakt. Probeer ze snel eens uit!



    Op zoek naar een lekkere energieboost om het vol te houden tijdens een stevige rit? Dit recept voor peperkoek zit vol voedingsvezels en koolhydraten die je bakken energie zullen geven. Laat de voorverpakte koeken dus eens links liggen en maak je eigen wielersnack met speculaaskruiden!

    WAT HEB JE NODIG? (VOOR 1 CAKEVORM)

    ● 200 g ontpitte dadels
    ● 100 g appelstroop zonder toegevoegde suiker
    ● 250 ml magere of halfvolle melk
    ● 300 g volkoren tarwebloem
    ● 2 tl speculaaskruiden
    ● 3 tl kaneel
    ● 2 tl bakpoeder

    HOE MAAK JE HET?

    1. Vet een cakevorm van 25 cm in of bekleed met zilverpapier/bakpapier. Verwarm de oven op 160 °C.
    2. Hak de dadels fijn in een hakmolen of blender. Het kan zijn dat ze blijven plakken. Ga er dan met een lepel doorheen en blend opnieuw. Herhaal dit tot je een gladde massa hebt zonder grove stukken. Schep de dadelpasta in een grote kom.
    3. Voeg de appelstroop en melk toe. Meng goed.
    4. Neem een andere kom en meng hier alle droge ingrediënten door elkaar. Meng dit met een lepel door het dadelmengsel en stort in de cakevorm.
    5. Zet de peperkoek voor 40 – 45 minuten in de voorverwarmde oven. Test met een satéprikker of de peperkoek gaar is. Laat goed afkoelen voor het aansnijden.

    Muffins, gezond? Als je ze met voedzame ingrediënten maakt wel! Voeg er nog de superfood bosbessen aan toe en het kan de ideale snack zijn op een dag vol fietsplezier. En door havermoutmeel te gebruiken in plaats van gewoon meel, geniet je van de voordelen van langzame koolhydraten: ideaal tijdens een lange fietstocht!

    WAT HEB JE NODIG? (VOOR 10-12 MUFFINS)

    ● 1,5 rijpe banaan (180 g)
    ● 40 gram ontpitte dadels of dadelpasta
    ● 2 eieren (120 g)
    ● 100 g havermoutmeel
    ● 65 ml (soja)melk
    ● 100 gram blauwe bessen
    ● 2 tl bakpoeder
    ● Snufje zout

    HOE MAAK JE HET?

    1. Verwarm de oven op 180 °C. Steek muffinpapiertjes in een muffinbakplaat. Maal de dadels fijn met een blender of hakmolen. Doordat de dadels plakken kan het zijn dat je er eens door moet roeren met een lepel en opnieuw de blender moet aanzetten. Herhaal dit tot er een dadelpasta ontstaat.
    2. Maal de dadelpasta met de banaan tot een glad geheel in de blender of hakmolen.
    3. Doe de pasta in een kom en mix met de eieren. Voeg vervolgens de melk, het meel, het zout en het bakpoeder toe en mix nog eens.
    4. Meng de blauwe bessen onder het mengsel. Vul de muffinvormpjes tot net onder de rand met het beslag. Zorg dat de blauwe bessen goed verdeeld zijn.
    5. Zet de muffins 30-35 minuten in de oven. Prik na een half uur met een satéprikker in het midden van een muffin. Als de prikker er proper uitkomt, mag je de lekkernijen uit de oven halen. Als er nog wat deeg aan de prikker blijft plakken, mogen ze nog een paar minuten in de oven. Als ze klaar zijn, laat je ze voldoende afkoelen zodat ze gemakkelijk uit de papiertjes komen.

    Terwijl we tijdens het trappen de calorieën verbranden en kilometers verslinden, weten we dat er niets zo bevredigend is als genieten van een welverdiende beloning aan het einde van de dag. Zin in een zoet dessertje, maar wil je het toch een beetje gezond houden? Dit recept voor een heerlijke strawberry cheesecake gebruikt plantaardige gelatine, agavesiroop en kokosyoghurt. Een must-try voor liefhebbers van kaastaart!

    WAT HEB JE NODIG? (VOOR 1 TAART - 8 STUKKEN - 24 CM SPRINGVORM)

    Voor de bodem:

    ● 150 g letterkoekjes (volkoren of naturel)
    ● 35 g eiwit
    ● 30 g agavesiroop

    Voor de vulling:

    ● 750 g kokosyoghurt (of gewone plattekaas)
    ● 300 g diepvriesaardbeien
    ● 30 g citroensap
    ● 130 g water
    ● 100 g suiker
    ● 16 g agar

    HOE MAAK JE HET?

    1. Neem de aardbeien uit de diepvries. Voeg ze samen met het water, citroensap en suiker in een steelpannetje. Plaats op een middelhoog vuur.
    2. Verwarm de oven op 160 °C. Plet de letterkoekjes fijn in een vijzel of met een lepel in grove stukken. Meng de stukjes letterkoekjes in een kom samen met het eiwit en de agavesiroop zodat alles vochtig is.
    3. Neem een springvorm en check dat de bolle kant van de onderkant naar boven ligt. Als de holle kant naar boven ligt, is het straks moeilijk om de taart uit de vorm te krijgen. Stort het cakemengsel in de bakvorm. Druk goed aan met de bolle kant van een eetlepel. Maak de eetlepel eventueel wat nat met water om beter te kunnen aandrukken. Plaats 20-25 minuten in de oven.
    4. Terwijl de bodem bakt, kan je verdergaan met de vulling. Kijk even of de aardbeien al ontdooid zijn. Indien nodig, zet het vuur wat hoger zodat het water kookt en de aardbeien plat worden. Voeg het aardbeienmengsel in een blender. Mix goed tot er geen brokjes meer zijn. Dit kan ook perfect met een staafmixer als je geen blender hebt. Giet het mengsel terug in het steelpannetje. Laat het voldoende afkoelen.
    5. Giet de kokosyoghurt of kwark in de blender. De taartbodem gaat ongeveer klaar zijn. Neem die uit de oven en laat afkoelen.
    6. Voeg de agar beetje bij beetje toe aan het aardbeienwater terwijl je roert met een lepel. Als alles is toegevoegd, zet je het mengsel op een middelhoog tot laag vuur. Roer 4-5 minuten goed door tot je merkt dat het wat begint te verdikken. Het moet niet koken. Als er stoomwolkjes van komen is het voldoende. Zet het vuur eventueel wat lager als je merkt dat het hevig begint te dampen of koken. Plaats na 4-5 minuten het pannetje van het vuur. Roer nog ongeveer 2 minuten met een lepel door het mengsel.
    7. Kap beetje bij beetje het aardbeienmengsel bij de kokosyoghurt terwijl de blender opstaat. Zorg ervoor dat het aardbeienmengsel in een dun stroompje loopt. Dit voorkomt klonters.
    8. Stort het yoghurt-aardbeienmengsel in de bakvorm. Zorg dat alles mooi verdeeld is. Strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een eetlepel of een spatel. Zet 2-3 uur in de koelkast.

    Geen baktalent, maar toch genieten van bevoorrading en energierijke dessertjes?

    Probeer deze energierijke gebakjes gerust eens uit, want ze passen perfect in het dieet van een fietser! Ben je echter niet zo’n baktalent, maar wil je wel genieten van een professionele bevoorrading tijdens de rit én heerlijke desserts die ook nog eens je spieren herstellen? Dan is een all-in fietsvakantie met Kortweg ongetwijfeld je ding. Reserveer hier je volgende onvergetelijke fietsavontuur naar de zon.

    Recepten en foto’s: Katrien Van Roy

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf in op onze fietsbrief

  • Astoria Playa
  • Marina Playa
  • Costa Almeria
  • Mojacar
  • Energylab
  • Wcup